Göran Lundahl, Alvesta kommun. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Alvesta

Trygghetslarm: "Vita fläckar är ett problem"

"Flera tusen hushåll kommer beröras inom några år"
1:47 min

Nu startar Telia nedmonteringen av telefonledningarna på landsbygden i Alvesta kommun. Och det här kommer att påverka användningen av trygghetslarm. Men från kommunen lovar man att alla som behöver ska få ett trygghetslarm.

Det blir krångligare, men det ska vara möjligt, att få ett trygghetslarm även efter att Telia avvecklat och monterat ner telefonledningarna. Det beskedet ger landsbygdsutvecklaren Göran Lundahl på Alvesta kommun efter att Telia i veckan informerat om avvecklingen av det fasta nätet.

– Vi har tagit fram lösningar av trygghetslarm. Oavsett om man går via fast mobil, som blir ersättningen för de som drabbas nu, eller om man väljer att gå på en fiberlösning så har vi tagit fram både GSM-lösningar och IP-baserade larm som fungerar, säger Göran Lundahl.

I veckan fick 87 av Telias telefonabonnenter på landsbygden i Alvesta kommun besked om att telefonledningen till deras hus ska plockas bort före den 12 september. Telia tar inget ansvar för trygghetslarmen och hänvisar efter nedmonteringen av det fasta nätet till kommunen.

– Det här är bara början. Inom några år kommer flera tusen hushåll i kommunen att beröras av Telias nedmontering av det fasta nätet.

Vad gör då kommunen i områden där det varken finns fibernät eller mobiltelefontäckning?

– Det finns vita fläckar i vår kommun och går det inte att hitta en telefonoperatör som kan leverera  en tillräckligt stark signal får vi laborera med förstärkningsutrustning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".