Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Kronoberg

Svårt för polis att få tag i åklagare

Polisen: "Det är ett återkommande problem"
1:25 min

Det kan vara svårt för polisen att få tag i jourhavande åklagare under kvällar och helger. Det kan bland annat medföra att personer måste sitta inlåsta längre än vad som behövs eller att polisen får vänta med att göra husrannsakningar.

I en kartläggning som nu gjorts skriver polisen i Kronoberg att det i vissa fall kan ta flera timmar att få tag i en jouråklagare.

– Det kan innebära att någon får sitta frihetsberövad längre än vad som behövs för att vi inte får tag i en jouråklagare, säger Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel.

Det var när Justitieombudsmannen JO genomförde en inspektion vid polis- och åklagarmyndigheten i Dalarna som det framkom att en 17-årig tjej fick sitta i arresten hela natten på grund av att polisen inte kom fram till åklagaren.

Vid till exempel ett gripande måste polisen ringa åklagare och anmäla att man gjort ett gripande och sedan ska det hållas ett förhör med den gripna personen. Polisen ska sedan återigen ringa åklagaren som ska bestämma om personen ska släppas fri eller anhållas.

– I vissa fall kan det vara så att vi inte får tag i jouråklagare på en eller flera timmar. Det är ett återkommande problem.

I vår ska problemet lösas genom någon form av telefonkösystem. Något som polisen i Kronoberg välkomnar.

– Det är något vi välkomnar. Det blir mer effektiviserande för vår verksamhet också, avslutar Loeffel.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".