Rekordmånga vabbar i februari. Foto: Scanpix
Sverige

Rekordökning av vabbande föräldrar

"Det har blivit enklare att vabba"
0:58 min

I februari slogs ett nytt Vab-rekord. Jämfört med februari förra året 2012 var det 90 000 fler föräldrar som vabbade i februari år. Totalt ansökte då knappt 417 000 föräldrar om tillfällig föräldrapenning.

Enligt pappor och mammor som vi träffade på stan i Växjö kan ökningen bero på att ovanligt många barn varit sjuka i vinter. Dessutom har det blivit enklare att vabba när det obligatoriska intyget från skola och dagis togs bort efter nyår, menar många.

– Det har blivit enklare med Försäkringskassan och nu efter nyår har många barn fått hosta, feber och magsjuka, säger Jenny Bäckström.

– Jag har en tjejkompis som jobbar på dagis och hon tycker att det är väldigt skönt att slippa att fylla i massa intyg åt föräldrarna som har sjuka barn. Det ger dagsipersonalen mer tid med barnen istället, säger Josefin Arvidsson.

– Efter en dålig sommar blir det mer vabbning på vintern och det har mycket med solen och klimatet att göra, säger en pappa som vi träffar på storgatan i Växjö.

Vabbningsstatistiken för februari gäller för hela landet. Nästa vecka presenterar Försäkringskassan siffor för hur omfattande vabbning har varit i olika delar av landet. Då kommer också statistik som gäller Kronobergs län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".