Södras huvudkontor i Växjö. Foto: SVT
Kronoberg

Kritiker kräver svar på Södrastämma

"Det är en fantasilön"
1:31 min

Hur kunde den nya chefen få 800 000 kronor i månadslön och varför sparkades de tidigare cheferna? Det är frågor som Bernt Blomgren, skogsägare utanför Moheda, vill ha svar på vid Södras årsstämma i maj. Han är kritisk mot utvecklingen inom Södra och har skrivit en av de 21 motioner som kommit in inför stämman.

– Ja, dels är det lönen till den nya vd:n, fantasilönen på 800 000 kronor i månaden, dels är det den dåliga informationen om varför man sparkar flera ur ledningsgruppen. Vi som medlemmar har aldrig fått veta någonting om vad som ligger bakom detta eller vad det har kostat oss i pengar, säger Bernt Blomgren.

Men litar du inte på att Södra kan bedöma vad som är bäst?

– Nej, det gör jag faktiskt inte för det här verkar ju helt huvudlöst.

Sågverk som går på knäna, nästan en miljard i förlust, sparkade chefer och en ny chef med 800 000 kronor i månadslön. Det har stormat rejält kring Södra den senaste tiden.

I maj håller den medlemsägda skogskoncernen årsstämma och 21 motioner har kommit in. Lokala årsmöten ska nu ta sig an de 21 motionerna för att gallra ut de som ska tas upp på stämman.

Bernt Blomgren tror inte att han är ensam i sin kritik.

– Jag är helt övertygad om att många knyter näven i fickan och tycker ungefär som jag. Nu har de passerat en gräns, jag gillar inte det här riktigt.

Vad hoppas du att din motion ska leda till på stämman?

– Att vi ska få ordentliga besked på de punkter som jag tar upp och frågar om. Men jag är inte helt övertygad om att man vill svara på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".