1 av 5
Staketet vid macken. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 5
Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
3 av 5
Mona Pfaus. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
4 av 5
Thomas Johnsson vid bensinpumparna. Foto: Karin Ernstsson/SR
5 av 5
Mona Pfaus visar reporter Karin Ernstsson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Ör

Bitter grannfejd i Ör

Oljeshejkerna: "Vi har tappat 30 procent av försäljningen"
1:42 min

En bitter grannfejd har blossat upp i Ör, ett av länets stora turistmagneter med lantcafé, handelsträdgård och andra verksamheter. Nu hotar Oljeshejkerna Johnsson från Alvesta att plocka bort bensinstationen från byn. Grannarna i sin tur har polisanmält bensinbolaget för att ha grävt på deras privata tomt.

Om några veckor öppnar man för säsongen i idylliska Ör. Men det har blossat upp en tvist på området mellan husägarna intill och Oljeshejkerna Johnsson från Alvesta som driver macken i Ör.
   
Sedan en tid tillbaka finns det ett staket uppsatt på området som gör att en av in - och utfarten till bensinstationen är blockerad. Staketet har grannarna som numera äger huset bredvid satt upp, för att freda sin privata tomt från alla besökare och bilar.

Och nu hotar Oljeshejkerna att lägga ner bensinstationen i Ör eftersom bensinförsäljningen har minskat dramatiskt på grund av att de tunga fordonen inte längre kan komma till, säger Thomas Johnsson, vd för bensinbolaget från Alvesta.

– Det blir ju problem med infart och utfart när man spärrar av. Vi  får inte in de stora fordonen vi har haft tidigare och vi har tappat 30 procent av försäljningen i Ör, så jag sitter och räknar på om jag kan driva macken vidare, säger Thomas Johnsson.

– Vårt arrende går ut vid årsskiftet och någon gång i höst måste vi ta beslut om vi ska lägga ner. Det är ganska enkelt för oss för vi behöver bara ta ner pumpar och tak och betalterminal. Värre blir det för fastighetsägaren, för verksamheterna här runt omkring och de som bor i Ör och Moheda, säger Thomas Johnsson.

Men är det så konstigt att man inte vill ha stora lastbilar in på sin privata tomt?

– Nej, men de var medvetna om det här och huset ligger så långt från infarten så jag tycker inte att det är något problem, säger Thomas Johnsson.

Men det finns fler ingredienser i den här tvisten. I somras tog Oljeshejkerna saken i egna händer och lät en grävmaskin gå lös för att försöka justera infarten mot väg 30. I vår trädgård, hävdade grannarna och polisanmälde. Det pågår just nu en förundersökning om grov skadegörelse. Men den anmälan tar Thomas Johnsson lätt på.

– Det är möjligt att vi har varit in någon meter och grävt och tagit bort kantstenar som funnits, men det här är en sådan liten sak, jag ser det här som ett sätt för dem att skapa osämja.

Men ägarna till grannhuset och de som satt upp staketet säger att de har all rätt att freda sin tomt för att slippa ha bilar, lastbilar och turister i sin privata trädgård. Mona Pfaus och hennes man har gjort allt för att försöka få en dialog med oljeshejkerna om den här utfarten, säger hon.

– Jag tycker det är konstigt för jag informerade på ett möte för ett och ett halvt år sedan att vi hade planer på att stänga av lite så att folk inte skulle kunna parkera på vår tomt, men fortfarande kunna köra ut. Men då ville oljebolaget inte vara med på det mötet alls, utan vi var här med markägaren och en av de som  hyr husen.

– Jag sa att de kanske kunde ordna med en ny infart, det är ju bara att kontakta Vägverket och gräva något nytt vid sidan om och hade de tagit tag i det då hade det inte varit ett problem idag, säger Mona Pfaus.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".