Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet - denna i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Internationella kvinnodagen

Barnvagnsmarsch för bättre mödravård

Initiativtagaren: "Det är oacceptabelt att kvinnors liv inte prioriteras"
1:24 min

Varje dag dör 800 kvinnor runt om i världen på grund av bristfällig mödravård enligt RFSU. För att uppmärksamma detta hålls i dag, på internationella kvinnodagen, manifestationer på ett 30-tal platser i landet. I Älmhult hålls en barnvagnsmarsch.

– Jag har nyss blivit tvåbarnsmamma själv och det är lätt att sätta sig in i den skräck det måste vara att som kvinna bli med barn i ett land där man kan dö vid förlossningen eller vid någon komplikation som uppstår. Därför har jag dragit igång det här, säger Maria Johansson som tagit initiativ till den så kallade barnvagnsmarschen i Älmhult.

Vad är det värsta med detta som du ser det?

– Jag tycker det är oacceptabelt att det alltid är kvinnor och barn som far mest illa och att det inte är prioriterat med kvinnors liv och mödradödlighet. Jag tycker det är fruktansvärt.

Vad händer i Älmhult i eftermiddag?

– Vi samlas utanför gamla Ikea klockan 15 och sedan går vi en sväng genom byn och avslutar framför kommunhuset på torget med fika.

Men på vilket sätt hjälper det att ni går runt med barnvagnar i Älmhult?

– Det är ju vad vi kan göra här och nu. Jag tycker det är viktigt att fundera på vad man själv kan börja med. Det är en symbolisk marsch och vi kan sända signaler till våra politiker att trycka på i EU om att bistånd ska gå till att hjälpa kvinnor. Att man ska ha rätt till säker abort, mödravård och preventivmedel till exempel, säger Maria Johansson.

Även i Växjö kommer det att hållas en liknande manifestation.

Fakta: Mödradödlighet

99 procent av alla de hundratusentals kvinnor som dör under graviditet och förlossning lever i utvecklingsländer, varav hälften i Afrika. I Sverige är risken en på 14 100 att dö i samband med graviditet eller förlossning. För en kvinna i Niger är risken att dö en på 23.

Källa: Unicef

P2 Live direktsänder från UNESCO-högkvarteret i Paris

P2 Live direktsänder ikväll en konsert från UNESCO:s högkvarter i samband med internationella kvinnodagen. Konserten har initierats av Sveriges Radio och är ett samarrangemang med UNESCO och Radio France.  #link=348247#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".