Två elever i en av landets alla skolkorridorer. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Kronoberg

Tufft för kommuner att ragga gymnasieelever

Framtiden för programmen i Alvesta oviss
1:48 min

Det är fortsatt svårt för gymnasieskolorna i några av de mindre kommunerna i länet att locka elever. Det visar de preliminära siffrorna över vilka gymnasieprogram som niondeklassarna sökt till hösten.

Några program där framtiden är oviss är de på gymnasieskolan på Allbo lärcenter i Alvesta, säger

– Det som är sorgebarnet är de tre nationella programmen fordon och transport, bygg och anläggning och estet. Och det är väl där man måste fundera hur länge man kan hålla på, säger Jon-Erik Egerszegi, förvaltningschef för arbete och lärande.

Till de tre programmen är det 24 elever som i första hand har sökt till de totalt 60 platserna. Av de 24 är det åtta elever som är behöriga. Antalet sökande till programmen har varit lågt i ett par år, samtidigt som kommunen har ont om pengar och nu pågår alltså en politisk diskussion om programmen överhuvudtaget ska starta till hösten eller inte.

Ett annat exempel på en skola som har fått få förstahandssökande i år är Uppvidinge gymnasieskola. Till de större programmen har 25 elever sökt till de totalt 88 platserna och drygt hälften är behöriga. Men det resultatet är ändå bättre än förra året enligt rektorn Kent Ericsson.

– Naturligtvis hade jag ju önskat fler, men det är klart att jag är ju nöjd om man jämför med resultatet förra året utan tvekan, säger Kent Ericsson.

Växjö anges som en av anledningarna till det dåliga antalet sökande. Och där har det gått bra, åtminstone för de kommunala skolorna. Det trots att elevantalet är mindre i år. Kungsmad är ett exempel där 40 procent av de totalt 407 sökande kommer från just kranskommunerna.

– Jag tror att det för vissa elever är bra med små skolor men många elever vill ha större skolor och komma till tätorter. Jag tror det finns en drivkraft i Växjö överhuvudtaget, säger Klas Gummeson, chefsrektor på Kungsmadskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".