Växjö

Förenade service vann upphandlingen om städning på tolv skolor

Maj Bjers: "Vi har gjort lite annorlunda"
4:22 min

Nu står det klart vem som vann upphandlingen om städningen på de tolv skolor och förskolor som återstår i Växjö kommuns arbete med att lägga ut städningen på entreprenad. Det blir företaget Förenade service som nu kommer städa. På detta räknar kommunen med att spara 5,4 miljoner på tre år.

Som vi tidigare berättat har företaget som vann den första upphandlingen som rörde 44 skolor och förskolor - städföretaget ISS - inte skött sig. Skolorna har varit skitiga och de anställda har jobbat under dåliga förhållanden.

Enligt Maj Bjers som är upphandlingssamordnare har man den här gången gjort annorlunda i processen för att samma problem inte ska uppstå igen.

– Vi har bland annat krävt in en beskrivning av platsorganisationen om vem som gör vad och vilket ansvar som respektive funktion har. Vi begärde också bland annat in en tydlig plan för uppdragsstarten.

Ljungfälleskolan i Växjö är en av de sju skolor som får ny städpersonal den 1 augusti. De senaste åren är det företaget Sodexho som både lagat mat och städat där.

– Vi har det jättebra som vi har det nu och jag kommer att vilja ha samma kvalitet i framtiden. Jag hade helst velat ha kvar dem men det gäller att vi nu har en bra diskussion om vilka krav som gäller, säger Birgitta Henriksson som är rektor för årskurs 1-6.

Dessa skolor och förskolor berörs

Skolor: Bäckaslövsskolan, Ljungfälleskolan, Furutåskolan, Norregårdskolan, Lillestadsskolan, Gemla skola. Förskolor: Skeppet, Biskopshagen, Furutå, Södergården, Gemla, Regnbågen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".