Socialdemokraten Martin Edberg är en av personerna bakom motionen. Foto: Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

"Lärarna dränks i administrativa uppgifter"

Edberg (S): "Lärare ska få fokusera på att undervisa"
4:20 min

Socialdemokraterna i Växjö föreslår i en motion att Växjö ska bli en så kallad "frikommun". Detta för att de vill minska lärarnas administrativa uppgifter.

– En frikommun är en kommun där lärarna kan få en möjlighet att bli av med sina administrativa uppgifter och kunna fokusera mer på grunduppdraget, alltså att undervisa, säger socialdemokraten Martin Edberg som är en av personerna bakom motionen.

Vad kan det handla om för uppgifter som lärarna ska slippa?

– Det gäller mycket av det skriftliga som man uppfattar gäller alla, oavsett om det är mycket eller lite. Dialogen med eleverna och föräldrarna upplever många  har blivit för administrativa istället för att man bara har ett samtal. Det är viktigt att det dokumenteras men vi måste se över det så att inte lärarna svämmas över av uppgifterna.

Kommunalrådet Per Schöldberg (C) menar att grundidén om en frikommun är god.

– Det finns en positiv ansats i detta om att frigöra tid för lärare att vara lärare och fylla i mindre papper och det bör beaktas. Men sen finns det en statlig utredning som blir klar i juni om detta som vi också måste titta på och först då kan man få klarhet i hur det ser ut.

Han håller delvis med Martin Edberg om att för mycket av lärarnas tid går åt till administrering.

– Samtidigt ser jag uppföljning gentemot föräldrar och dokumentation i grunden som något bra. Men kan vi underlätta för lärarna så ska vi se till att ge dem goda förutsättningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".