Kvinnorna i länet är oftare sjuka än männen. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Kronoberg

Kvinnorna oftare sjuka än männen

"Det är en bekymmersam utveckling"
1:28 min

Kvinnorna i Kronoberg är betydligt oftare sjuka än männen. Det visar Försäkringskassans statistik för utbetald sjukpenning. Under förra året hade kvinnorna i Kronoberg nästan dubbelt så många sjukpenningsdagar som männen.

– Det är ett känt problem sedan tidigare att kvinnorna är mer sjukskrivna än vad männen är. Det vi ser tecken på nu är att det går ännu fler kvinnor sjukskrivna jämfört med männen och det är bekymmersamt att utvecklingen går åt det hållet, säger Birgitta Grahn som är forskningsledare inom Landstinget Kronoberg.

Under 2012 fick kvinnor i Kronoberg sjukpenning i genomsnitt 10,5 dagar medan männen fick sjukpenning i 5,8 dagar enligt Försäkringskassan. Varför det ser ut så vet man inte.

Men en sak som kan spela in när det gäller sjukskrivningar är enligt Birgitta Grahn möjligheten att som enskild påverka sin vardagliga arbetssituation, något som kan vara svårt inom exempelvis vård och omsorg där flest kvinnor arbetar.

En annan sak som också kan visa sig i sjukskrivningsstatistiken är att det fortfarande är kvinnorna som tar det största ansvaret för hem och familj.

– Vi vet från forskningen att stresshormonerna stiger bland kvinnorna när de går hem från sitt lönearbete till hemarbetet medan det oftast är tvärtom för männen.

Vad kan det betyda att kvinnorna är betydligt mer sjuka än männen?

– För kvinnan som enskild individ innebär det ju att man får en mindre inkomst och så småningom en lägre pension. Det blir också en osäkerhet på arbetsplatserna om en del är sjukskrivna ofta när det gäller planeringen av arbetet och hållbarheten i arbetssituationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".