1 av 2
Christer Segerstéen, ordförande i Södra och Björn Sprängare, Svenska jägarförbundet. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 2
Arne Karlsson, skogsägare. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Kronoberg

"Jägare borde lära sig mer om skogen"

Skogsägaren Arne Karlsson: "De förstår inte"
1:25 min

Det blir allt svårare för jägare och aktiva skogsägare att förstå varandra. Det här är ett problem som ökat de senaste femton åren. Det berättar Björn Sprängare på Svenska Jägareförbundet. De funderar nu på att komplettera jägarutbildningen med mer information om skogsbruk.

Många av dagens jägare är uppvuxna i tätorter och i stan och har ingen erfarenhet av jord och skogsbruk. Det säger skogsägaren Arne Karlsson från Stojby norr om Växjö som har jobbat 50 år i skogen.

– I dag har vi rätt många jägare som inte har någon som helst erfarenhet av skog. I bland får jag säga till dem att de sysslar med hobbyverksamhet och jag sysslar med att förvalta Sveriges viktigaste naturresurs.

När jägarna åker till skogen för att jaga under helgerna vill de ha mycket vilt i markerna. De vill ha gott om vildsvin, rådjur och älg, berättar Arne Karlsson.

– De kan ha svårt att förstå mig om jag säger att det är för mycket rådjur eller älg.

De här problemen och konflikten som finns mellan skogsägare och jägare lyfte skogsägaren Arne Karlsson fram när han i fredags träffade landsbygdsmininstern Eskil Erlandsson och Svenska Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare i sin skog.

– Vi har sådana här konflikter i hela landet och de måste vi hantera och lösa. Det måste göras lokalt men kunskapen måste finnas och det medverkar vi gärna med från jägarförbundets sida. Jägarna har utbildning men den kan nog förstärkas med kunskaper om vad skogsbruket kräver. Det här är ett fenomen som uppträtt de senaste tio, femton åren säger Björn Sprängare, Svenska Jägareförbundets ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".