Kejsarsnitt. Foto: Felipe Dana/AP/Scanpix
Eftermiddag i P4

Förlossningsrädda pressade av sjukvården

Överläkaren om mödravården i Kronoberg
6:20 min

Inom vården är man restriktiv och försöker hålla nere antalet kejsarsnitt. P4 Kalmar berättar att många förlossningsrädda kvinnor i vårt grannlän tvingas föda vaginalt trots att de inte velat - och andra flyr till andra landsting. Har du erfarenheter av detta? Hör av dig till oss!

Det handlar om kvinnor med förlossningsrädsla, med dåliga fysiska förutsättningar eller med traumatiska upplevelser från tidigare förlossningar som känt sig pressade att föda vaginalt. En av dem berättar så här om hur hon blev bemött:

– Det hjälpte inte vad jag än sa, hur rädd jag än var. Det blev inget snitt, säger kvinnan som valt att vara anonym till P4 Kalmar.

I dag sker runt 17 procent av alla förlossningar i landet med kejsarsnitt. Eunice Langmo är mödrahälsovårdsöverläkaren i Kronoberg.

Får man kejsarsnitt om man vill ha det?

– Det har varit lite olika vilka som bestämmer om kejsarsnitt. I Kalmar tror jag att de hade en person som bestämde om alla och man försökte vara väldigt restriktiv. Det är viktigt att kvinnan som ber om kejsarsnitt vet vad det innebär.

På vilket sätt bemöter ni de som är förlossningsrädda?

– När man har kontakt med sin barnmorska och det framkommer att man är orolig, rädd eller har specifika önskemål så får man en remiss till Aurora i första hand om man bedömer att det behövs för att klara av att föda vanligt, säger Eunice Langmo.

Hon berättar att det finns ett särskilt PM man utgår ifrån för att avgöra om kejsarsnitt är lämpligt. Du hittar det här till höger.

Har du erfarenheter av kejsarsnitt och mödravården? Hör av dig till oss! Mejla på eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se

P4 Kronoberg/P4 Kalmar

Fråga

Förlossningsrädda känner sig pressade

#link=348401#har minskat på Länssjukhuset i Kalmar de senaste tio åren - jämfört med Sverige i övrigt där utvecklingen gått åt motsatt håll. Ambitionen har varit att hålla nere andelen kejsarsnitt - men det har fått konsekvenser för enskilda kvinnor de senaste åren.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".