Kronoberg

Stoppet för husdjur inom färdtjänsten tas bort

"Det ska bli möjligt att ta med sitt sällskapsdjur"
1:36 min

Allt talar nu för att det blir en ändring så att den som åker färdtjänst får ta med sig sitt husdjur på resan. Antas förändringen av trafiknämnden i morgon kan den börja gälla redan från nästa vecka.

Det var vid årskiftet som nya regler infördes som innebär att den som till exempel behöver ta sig veterinären med sin hund eller katt inte får utnyttja färdtjänsten. Men nu kan det alltså bli ändring på det här.

– Vårt förslag ska göra det möjligt att ta med sällskapsdjur under resan, säger Sven Sunesson, centerpartistisk ordförande i Regionförbudets trafiknämnd.

I de regler som började gälla från årsskiftet var det bara ledarhund som omnämndes, inget om andra husdjur. Det kom sedan att tolkas som ett förbud. Det sas också att det var av hänsyn till allergikerna som det var djurförbud, frågan är hur det blir för allergikerna nu.

– Det är klart att det krävs viss planering för att det här ska fungera bra. Den som bokar en resa med djur måste säga till i förväg och det innebär att resan kan planeras så att det är ett lämpligt fordon och att ingen åker med som kan vara allergisk, säger Sven Sunesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".