Johan Thelin på Katedralskolan började röka för tre år sedan. Foto: Billy Abraha / Sveriges Radio
P4 Morgon

Få unga fimpar cigaretterna

Johan Thelin: Man blir av med så mycket pengar
1:42 min

Många unga fortsätter att röka och regeringens mål att halvera antalet unga rökare blir svårt, enligt Folkhälsoinstitutet. Johan Thelin som pluggar på Katedralskolan i Växjö och säger att han fastnat och att allt började som en dålig vana.

Tre av tio killar som går andra året på gymnasiet röker. Bland tjejer är det ännu fler. Fyra av tio tjejer tänder en cigg, visar siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som Dagens Nyheter skriver om idag.

Siffrorna från 2011 visar att det var lika många som rökte då, som år 2004. Det här gör att regeringen kommer att få svårt att nå målet om att halvera antalet unga rökare till nästa år, tror Cecilia Birgersson på Folkhälsoinstitutet:
– Det är inte så rimligt med tanke på att det bara är ett år kvar, säger hon.

För att färre ska röka utreder just nu Folkhälsoinstitutet om fler platser ska vara helt rökfria.  Men vilka platser det handlar om vill inte Cecilia Birgersson säga något om.

Johan Thelin studerar på Katedralskolan och står intill skolan och tänder en cigarett.
– För mig började rökningen som en dålig vana, och sedan fastnade jag i det, säger han.

Även Niklas går på Katedralskolan. Han har rökt i flera år och har försökta att sluta ett par gånger. Men det har han inte lyckats med.
– Jag röker inte för att det är en cool grej. Jag vet inte varför jag började, jag känner mer och mer att det är så himla meningslöst. Anledningen till att jag fortsätter att röka är för att jag har ett beroende, säger han.


billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".