1 av 5
Närmast lasagne med lax och ricottaost och längre bak en klassisk lasagne med köttfärs. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 5
Lasagne med lax, spenat och ricottaost. Foto: Anne Marcha/ Sveriges Radio
3 av 5
En fräsch sallad är gott till lasagne. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 5
Pelle Berglund är snabb i handen när han skär upp lasagnen. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
5 av 5
Klassisk lasagne med kötfärs serverad med en örtolja. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Lasagne med koll på innehållet

Efter den senaste tidens avslöjanden om vad vår färdigmat egentligen innehåller så fick Förmiddag i P4:s kock, Pelle Berglund, uppdraget att laga två sorters lasagne. Han valde att göra en lite mer traditionell med köttfärs och en lite annorlunda med lax och ricottaost.

Lasagne på två olika sätt.

Under februari var färdiglagad lasagne i fokus i media. Flera olika fabrikat visade sig innehålla hästkött, istället för nötkött som innehållsdeklarationen visade.

Det var visserligen flera färdiga färsprodukter som visade på samma fel i innehållet men mest pratades det om lasagne.

Flera av våra stora livsmedelsproducenter fick, med rätta, stå och skämmas för att de lurat sina köpare och inte hade koll på innehållet i sina produkter.

Det är i och för sig inget fel på hästkött, men då ska det redovisas öppet.

Men varför köpa färdigt överhuvudtaget?

Det tar en stund att laga, men som alltid, när man lagar själv, vet man vad man äter.

Varför inte göra en dubbel eller ännu större omgång av köttfärssåsen för att frysa in när ni ändå är igång? Så är ju nästa middag med spaghettin redan till hälften på bordet.

Även lasagnen som helhet är ju bra att frysa in.

Detta behövs till 4 portioner

Köttfärssås

500 g köttfärs, (eller blandfärs, viltfärs eller lammfärs)  om ni så vill.
100 g champinjoner (om ni vill)

100 g bacon eller rökt sidfläsk

1 burk passerade eller krossade tomater (400-500 g) Jag använde med ett paket med basilika tillsatt.

0,5 dl tomatpuré 
2 st vitlöksklyftor

1 riven morot,

1 liten bit riven selleri
2 msk smör 
salt 
svartpeppar 

10 st lasagneplattor 


Bechamel

9 dl mjölk 
100 g smör 
1 dl vetemjöl 
Muskotnöt(riv några drag) 
peppar & Salt
100 g prästost att riva eller färdigriven.

Gör så här:

Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.

Skär sidfläsket och champinjonerna fint.

Finhacka vitlöken.

Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.

Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken  tills det blir gyllenbrynt.

Avsluta med att ha i tomatpurén.

Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

Bechamelsås
Värm upp mjölk.

Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.

Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.

Slå i resten och vispa om.

Låt sjuda sakta i 5-10 minuter. Lägg i osten och ta av från värmen.

Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

Själva lasagnen


Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager ostsås i botten varva sen med plattor.

Varva med ett lager ostsås och ett lager med köttfärs Bygg vidare med de olika lagren..

Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av ostsås.

Ev ringla lite örtolja på.

Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 30 minuter i 200 grader. Provstick så plattorna är mjuka.

Servera med en sallad och bröd.

Lax- och riccottalasagne

I denna har jag använt färska lasagneplattor och riccottaost. En Italiensk färskost gjord på vassle.

Lite lyxigare men också lite kortare tid i ugnen.

Detta går åt till 2-3 portioner

Gör en halv omgång av ostsåsen ovan.

Ett paket med färska lasagneplattor.

Färsk tvättad spenat ca 100 g.

Färsk rökt lax 100g

Riccotta ost ca 250 g

Lök 1 st

Purjolök en liten bit

Basilika färsk finhackad

Salt & peppar

 

Gör så här:

Finhacka purjon och basilikan, blanda den med riccottaosten, smaksätt med salt och peppar.

Finhacka löken och fräs den utan att ta färg, blanda ner den sköljda spenaten. Låt den fräsa runt, krydda med salt och peppar, ev lite muscot.

Hacka laxen och blanda med osten och örterna.

Bygg upp lasagnen med lite ostsås i botten och varva sen med spenat, laxriccottablandningen och plattorna. Avsluta med ostsåsen.

Lägg lite mozzarella och basilikaolja på toppen.

Gratinera i ugnen i 200 g i ca 15 min. Servera och må bra av att veta vad du äter.

Lycka till

Pelle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".