P4 Morgon

Martin Rydenborg jobbar för att förhindra rökning

"Jag är som en storebror som kommer och pratar"
8:32 min

Martin Rydenborg från Non Smoking Generation har själv aldrig rökt och arbetar idag för att motverka att fler barn och ungdomar ska börja röka. Idag är snittåldern för att börja röka 11 år, berättar Martin.

För att förhindra att elever och lärare på Haganässkolan i Älmhult ska fortsätta bryta mot tobakslagen och röka på skolområdet, tar man nu ett krafttag mot detta. Smålandsposten skriver att om en elev bryter mot bestämmelserna tre gånger kan dennes stängas av från skolan. Och nu ska ett avtal slutas mellan skolan och eleverna och genom en underskrift ska de åta sig att följa de lagar om rökförbud på skolområdet som finns.

Men detta är inget som Martin Rydenborg från Non Smoking Generation tror är ett vinnande knep.
– I vissa kommuner har de infört tobaksfri arbetstid, men när det kommer till skolorna så gäller detta ofta bara personal och vuxna. Så det innebär att eleverna bara måste låta bli att röka på skolans området och egentligen kan gå någon annanstans för att röka på skoltid.

Martin Rydenborg arbetar som inspiratör och är ute på skolorna i årskurs 5-7 och ibland på gymnasieskolorför att förklara och berätta om tobak och vad det egentligen är för något.

– För femmor och sexor blir jag som en storebror som kommer. Jag förklarar att jag inte har något emot rökare och sedan pratar vi mycket om rökning helt enkelt. Jag säger att de måste ta sina egna beslut och de kommer med väldigt mycket kloka frågor.

– Det här finns i deras liv nu. Det är i slutet på mellanstadiet och under högstadiet som det drar igång, säger Martin.

Han säger även att snittåldern för att börja röka idag är 11 år. Och att åldrarna som kommer är lite av en riskzon.

– Du ska komma in i en ny klass, få nya klasskamrater och hitta vem man är. Alla vet inte hur de ska vara och vad de ska hålla på med.

(Hör mer från Martin Rydenborg i ljudklippet ovan, där finns hela intervjun.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".