P4 Morgon

Anna utbildar pedagoger i surfplattor

"Surfplattan är ingen barnvakt"
1:52 min

Nu finns det surfplattor som används i skolor och förskolor och Anna Prissberg på AV Media i Kronoberg är den som tipsar om arbetssätt och om appar som man kan använda i undervisningen.

Surfplattor är alltså verktyget som idag används av flera skolor och nu även förskolor för att komplettera och utveckla undervisningen. I Växjö kommun har Öjaby och Lindö förskola dragit igång med det arbetet.

Surfplattorna ska man alltså inte förväxla med läsplattor. Som Anna Prissberg förklarar är något helt annat.
– På dom kan man bara läsa, inte ladda ner appar eller spela spel på.

AV Media i Kronoberg och Anna Prissberg står för att introducera lärarna på skolor och förskolor i arbetet med surfplattor.
– Vi utbildar i hur man använder sig av surfplattan, hur man laddar ner appar och veta vad man gör. Men även exempel på hur man kan använda den, säger Anna Prissberg.

Hon berättar att det inte ska vara en spelplatta i verksamheten.
– Den är ingen barnvakt utan vi ska använda den för att träna gemenskap, samspel. Barnen kan göra egna filmer och dokumentera sitt eget arbete. Så det finns många olika sätt att använda den på.

Vill du höra mer från Anna? Lyssna i sändningsarkivet efter klockan 08.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".