P4 Morgon

Waldorfskolan ratar surfplattan

Claudia Rodrigez vill inte ha surfplattor i undervisningen
1:41 min

Att använda surfplattor i undervisningen är inget som Waldorfpedagogiken stödjer. På Waldorfskolan Lilla Linnéa tycker de att det är för tidigt att använda det i undervisningen på förskolan.

– Vi är inte emot teknik eller så. Men allting har sin tid och sin plats, säger Claudia Rodrigez på Waldorfskolan.

Hon berättar att de tittat på flera studier som visar att det inte finns något positivit i hur en sådan användning skulle påverka barnen.
– Det är som att ge ett barn en cykel. Det står i flera medicinska magasin att man inte är mogen vid tre, fyra års ålder att använda en cykel. Så det är på grund av det som vi inte använder oss av surfplattor i vår förskola, säger Caludia Rodrigez.

Vad är skillnaden att till exempel använda riktiga memorykort eller spela memory i surfplattan?
– Det blir inte samma sak. Man kan säga att memory kanske inte är skadligt, men det handlar inte bara om memory. Utan det handlar om att vi inte behöver öka tiden då barn utsätts för snabba bilder och meddelanden som små barn inte är förberedda på att bearbeta.

Vill du höra mer från Claudia? Lyssna i sändningsarkivet efter klockan 09.05.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".