Kronoberg

Barn från länet finns på Oasen nu

Både Ljungby och Älmhult kommun har i dag barn placerade på det kritiserade behandlingshemmet Oasen i Aneby i Jönköpings län. Men flera andra kommuner i länet har också haft barn på hemmet. Det visar en rundringning som P4 Kronoberg har gjort.

I söndags berättade Kalla Fakta om hur barn som varit placerade hos Oasen enligt LVU, lagen om vård av unga, utsatts för våld och inlåsningar - i något fall i flera dygn.

I vår rundringning visar det sig att både Ljungby och Älmhult kommun har barn placerade på HVB-hemmet just nu. Och även Alvesta, Uppvidinge, Lessebo och Växjö kommun har anlitat Oasen tidigare.

I Ljungby har man anlitat hemmet sedan 2010. Totalt har man betalat ut 3,6 miljoner kronor sedan dess. Socialförvaltningen i Ljungby vill inte ställa upp på någon intervju utan svarar i ett mail:

"HVB & skola Oasen är en av de verksamheter som ingår i den upphandling som länets kommuner gjort tillsammans med Region Skåne och därför har vi placeringar där.

Socialstyrelsen har tillsynsansvaret för den här typen av verksamheter och vi har inte fått någon information om att de har synpunkter på hur verksamheten bedrivs.

Skulle det framkomma synpunkter kring "Oasen" kommer vi från socialförvaltningens sida följa upp verksamheten.

Med vänliga hälsningar

Marie Elm-Ågren
tf socialchef"

Sammanlagt har det nu gjorts sju polisanmälningar mot behandlingshemmet Oasen - en är sedan tidigare från Socialstyrelsen. De flesta övriga kommer från personer som bott på hemmet, eller anhöriga till dem. Det här enligt vad polisen i Jönköpings län sagt till TT.

Anmälningarna gäller främst misshandel, olaga frihetsberövande eller ofredande. En privatperson har också anmält Oasen till Justitieombudsmannen, JO.

Kommunerna som anlitat Oasen

  • I Ljungby kommun har man anlitat hemmet sedan 2010 - totalt har man betalat ut 3,6 miljoner kronor sedan dess.
  • Notan som Alvesta kommun betalade för två månader i höstas var två miljoner kronor - 6000 kronor per dygn och person.
  • I Uppvidinge kommun uppger man att man så sent som i slutet på förra året och över årsskiftet haft barn där i en månad respektive 2,5 månader. Sedan 2003 har man totalt betalat ut över 17 750 000 kronor till Oasen. Grovt uppskattat har man fått tillbaka mellan nio och tio miljoner från migrationsverket.
  • I Lessebo kommun har man mellan åren 2000 - 2006 haft placeringar på Oasen. De har lagt ut 5,8 miljoner kronor på placeringar, men då det handlade om flyktingbarn så har man fått de pengarna återbetalda från Migrationsverket.
  • I Älmhult kommun bekräftar man också att man anlitat och anlitar Oasen. I dagsläget har man ett barn placerat där. 945 120 kronor har man lagt ut på placeringarna mellan 2012 och fram till i dag. Kommunen vill inte säga hur man ser på de vittnesmål som talar om missförhållanden, våld och inlåsningar med tanke på att de i dagsläget har placeringar där.
  • Växjö kommun har sedan 2010 betalat över åtta miljoner kronor till Oasen. Hittills i år är summan uppe i nästan 400 000 kronor för januari och februari - men det samarbetet avslutar man nu i väntan på polisens utredning.

Under vår rundringning till länets kommuner var det bara Markaryd och Tingsryd som uppgav att de inte anlitat Oasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".