David Braic, upphandlingschef i Växjö kommun. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Inga mer pengar till städbolag

"Nu måste vi gå vidare"
1:34 min

Det blir inga mer pengar till städföretaget ISS från Växjö kommun. Efter massiv kritik i höstas om skitiga skolor satte företaget in extratimmar och ville ha 800 000 kronor extra. Men några pengar får man inte.

– Svaret är nej, den städning vi kommit överens om ska rymmas inom den upphandling som gjorts tidigare, säger Växjö kommuns upphandlingschef David Braic.

Lyssnartips

Under hösten har vi tack vare lyssnartips kunnat rapportera om hur personal och föräldrar klagat på skitiga skolor - och även hur städpersonalen på ISS själva har berättat om orimliga arbetsförhållanden.

Efter det satte ISS in extra städtimmar men de ville man också ha betalt. Företaget krävde 800 000 kronor utöver det belopp som de från början vunnit upphandlingen på.

Stryka streck

Men så blir det alltså inte, säger David Braic, upphandlingschef på Växjö kommun. Och han har gott hopp om att städningen i fortsättningen kommer att uppfylla de krav som ställts i avtalet.

Ett avtal som skrevs efter att ISS vunnit upphandlingen om att städa på 44 skolor och förskolor i kommunen.

– I stora upphandlingar och avtal är det inte alltid lätt att lösa allt till hundra procent. Men nu tycker jag att vi är på god väg och kan stryka ett streck över de tidigare problemen. 80 procent av kunderna har också sagt att de är nöjda nu i en nöjdhetsbarometer, så jag hoppas att det här kommer att lösa sig nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".