Östergötland

Vill avliva djuren i hagen

"Det humanaste man kan tänka sig"
1:57 min

För att minska den stress och påverkan på djuren transporten till slakteriet innebär, vill lantbrukaren Åke Karlsson i Kolmården att det ska bli tillåtet att skjuta nötkreatur direkt i hagen, innan man transporterar dem till det närliggande gårdsslakteriet.

– Dels handlar det om det humanaste man kan tänka sig, att avliva djuret när det finns i sin invanda miljö. Det andra handlar om att man vill leverera en kvalitétsprodukt. Man kan inte leverera en kvalitétsprodukt från stressade djur, säger Åke Karlsson.

– Även om jag ska ta mitt djur och frakta det en liten bit, ska jag fånga djuret som gått i frihet hela sitt liv, ta på en grimma ta in den i en transport och köra bort till slakteriet. Det är ett jättestressat djur jag då har, säger han.

Åke Karlsson driver gårdsslakteri och uppfödning av nöt, hans djur går fria i hagar med tillgång till ligghall. Åke Karlsson har under flera år drivit förslaget som innebär att det bör bli tillåtet att avliva djuren i hagen, istället för att transportera dem till slakteriet.

Hur skulle det här rent praktiskt gå till?

– Man kan med ett grindsystem fixera djuren som man skall slakta, så man har dem inom ett litet begränsat område och skjuta när de står där, säger Åke Karlsson.

Men enligt EU-förordning är det inte tillåtet att avliva tama klövdjur såsom nötkreatur utanför slakteriet, om det inte handlar om nödslakt. Det finns dock undantag för bison, hjort och ren. 

Men Åke Karlsson vet att man i Tyskland har tagit beslut om att tillåta att främst frigående nötkreatur får avlivas i hagen. Nu har han drivit frågan till landsbygdsdepartementet, som ska ta upp saken under ett möte om djurskydd vid slakterier.

– Jag ringde departementet och ville ha in punkten på dagordningen och de var positiva eftersom de hört talat om detta i Tyskland. Det skall bli intressant att höra hur diskussionerna går däruppe, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".