Det är fortfarande dålig mobiltäckning på ånga håll i länet. Foto: Peter Öberg, SR.
Kronoberg

Stora problem med täckningen

"Står man ute är det bättre täckning"
1:30 min

Det är stora problem med mobiltäckningen på många håll i länet. I Ulfsryd utanför Tingsryd gick byborna samman för att gräva ner fiberledningar eftersom den fasta mobilen som erbjöds aldrig fungerade.

Och fortfarande är det stora problem med den vanliga mobiltäckningen. När det ringer på mobilen hos Dag Runesson tvingas han ofta ut på förstutrappen för att kunna svara.

Bättre sommartid

– Det går väl an när det är sommar, men som i dag på morgon med minus 15 grader, då var det kallt. Mobilen fungerar inte alltid inomhus, men står man ute är det lite bättre täckning. Det kan skilja en del olika dagar. Är det regnigt är det sämre, är det sol är det bättre.

Dag Runesson är ägare och vd för Tingsryds Buss och har kontoret i Ulfsryd, någon mil utanför Tingsryd. När han är inne på kontoret kan han be den som ringer att använda den fasta telefonen som går via fiberkabel.

Bekostade fiberkabel

Byborna har tillsammans valt att bekosta en fiberkabel efter att Telia monterat ned koppledningarna och erbjudit det som kallas fast mobil - en lösning som inte fungerade särskilt väl.

– Eftersom det gick på mobilnätet var det ibland ingen täckning. Inbland fungerade den, men det var inte att lita på, säger Dag Runesson.

Fungerar dåligt

Tack vare den egna investeringen på cirka 20 000 kronor per hushåll har alltså de boende i Ulfsyd fungerande telefon i i husen, men att använda mobiltelefonen däremot, alltid och överallt, det är en omöjlighet, säger Dag Runesson:

– Den fungerar ju bara i storstan, utmed de stora vägarna och stundom när man är högt placerad ute på landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".