Vi upp­manar riksdagen att besluta om ett totalförbud mot tobaksrökning från år 2025, skriver företrädare för flera lungcancerorganisationer på DN Debatt. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.
Folkhälsa

Krav på rökförbud från 2025

Så tycker Växjöbor om förslaget att förbjuda rökning till 2025
0:36 min

Rökningen dödar alltför många människor, därför bör den förbjudas i Sverige och i hela EU. Det kräver flera lungcancerorganisationer i en artikel på DN-debatt i dag.

Malin röker ungefär ett paket varannan dag. Just nu vill hon inte sluta röka. Men för att få folk att sluta röka vill flera lungcancerorganisationer att all rökning bör vara helt förbjudet år 2025.

Men Maria Larsson, som är ansvarig minister för tobakspolitiken i Sverige, tycker att det är ett dåligt förslag.

”Jag tror på förnuft och kunskap, inte förbud", skriver hon i ett mail till oss. Hon menar att ett förbud skulle göra att polisen skulle få jaga rökare, och det tycker hon inte är bra. 

På Växjö Lasarett jobbar Helene Khöler som är tobaksavvänjare. Hon är av en helt annan åsikt.

– I vanliga fall förespråkar jag inte fler förbud. Men just när det gäller rökning kan vi inte låta folk dö i cancer orsakad av rökning, säger hon.

Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".