Anna Fransson (S) är kritisk till kostnaderna för jubileumsboken. Foto: Lena Gustavsson
Kronoberg

Dyr jubileumsbok i spartider

Anna Fransson (S): "Det är mycket tveksamt"
1:56 min

Samtidigt som Landstinget Kronoberg måste spara många miljoner på sjukvården satsar man på en jubileumsbok för en halv miljon kronor. Boken ska beskriva landstingets verksamhet de senaste 10-15 åren och vara klar till landstingets 150-årsjubileum i höst.

– Jag tycker det är mycket tveksamt. Det är ju så att vi har stora sparkrav, 226 miljoner ska man spara, och då är det ju tveksamt att man ska satsa 500 000 kronor på en bok, säger landstingsrådet Anna Fransson (S).

Men du har ju själv blivit intervjuad i boken, är det inte lite sent att reagera nu?

– Det skulle man kanske kunna tycka, men det var först i förra veckan som jag fick veta vad den skulle kosta.

Det är den tidigare landstingsdirektören Sture Andersson som fått uppdraget att skriva jubileumsboken. Boken ska beskriva landstingets verksamhet och utveckling de senaste 10-15 åren och den ska vara klar i september då landstinget firar 150 år som organisation.

Sture Andersson får upp till 284 000 kronor för att skriva den. Det kostar ytterligare cirka 200 000 kronor att illustrera och trycka boken, alltså blir det totalt nästan en halv miljon kronor.

Men några formella politiska beslut om boken har inte fattats. Det är landstingsfullmäktiges presidium med Rolf Sällryd (KD) i spetsen som gett Sture Andersson uppdraget. Och ersättningen till Sture Andersson ligger också precis på gränsen för vad som måste upphandlas.

– Det gör mig också fundersam. Är det inte så att det här borde ha upphandlats så att vi eventuellt kunde ha fått ett billigare pris. 284 000, då har man medvetet lagt sig på exakt så mycket så att man klarar sig utan att behöva gå ut på en upphandling, säger Fransson.

Men Sture Andersson har ju stor erfarenhet och kunskap om landstinget, är det inte rimligt att det är en sådan person som skriver boken?

– Det kanske det är, men vi vet ju inte om det finns någon annan som kan bedömas ha lika stor kunskap och som hade kunnat göra det billigare, säger Anna Fransson.

I Eftermiddag i P4 svarade landstingsfullmäktiges ordförande, kristdemokraten Rolf Sällryd, på kritiken.

-- Jag tycker att det är vårt ansvar i fullmäktiges presidium att uppmärksamma allt bra som faktiskt görs i vården, inte bara redovisa det genom protokoll utan göra det lätt tillgängligt för alla. Vi ser det som en plikt att ta fram den här boken och att det ska dokumenteras för eftervärlden, säger Rolf Sällryd och poängterar att en halv miljon endast är 0.1 procent av landstingets totala budget.

Klicka på det nedersta ljudklippet ovan för att höra hela intervjun med Rolf Sällryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".