Övervakningskamera på Öresundståg. Foto: Sandra Skeppar/SR
Kronoberg

Kameror uppsatta på Öresundstågen

Skånetrafiken: "Det handlar om att skapa trygghet"
4:13 min

Nu finns det övervakningskameror på Öresundstågen som går mellan bland annat Kalmar och Köpenhamn. Anledningen till att man satt upp dem är för att öka säkerheten.

När april månad är slut kommer runt 50 av de 100 Öresundstågen ha övervakningskameror. Filmen från kamerorna kommer sparas i några dagar och kommer enbart få begäras ut av polisen om de behöver använda filmen som bevismaterial.

Som vi tidigare berättat har flera incidenter med våld och hot inträffat på Öresundstågen och Arbetsmiljöverket har bland annat infört skyddsstopp som innebär att ensamma tågvärdar inte får kontrollera biljetter. Och kamererna är enligt alltså en del i arbetet med att öka säkerheten.

Övervakad på tåget - bra eller dåligt?

Klicka på ljudklippen för att höra vad tågbolagen och några av resenärerna tycker om det här. Och vad tycker du? Hör av dig till oss! Mejla på eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se eller ring 0470-10 400.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".