1 av 2
Mikael Damberg svarade på lyssnarfrågor i Eftermiddag i P4. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 2
Mikael Damberg svarade på frågor efter sändningen. Foto: Emma Kvennberg/SR
Eftermiddag i P4

"Hur mår socialdemokratin egentligen?" Damberg (S)svarade på lyssnarfrågor

Hör Damberg svara på lyssnarfrågor i etern
18 min

Mikael Damberg, gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen, besökte Eftermiddag i P4. Här samlar vi upp de frågor ni lyssnare ställde via insändartelefonen, hemsidan och de sociala medierna.

Daniel: Jag undrar hur du ser på att folkhemstanken håller på att urholkas och försvinna och hur kan ni modernisera idén så att den fungerar i dagens samhälle? Vad ser du för för- och nackdelar med folkhemmet?

Mikael Damberg: Hej Daniel, jag tror att många människor känner att tryggheten i Folkhemmet håller på att urholkas i takt med nedskärningar och hög arbetslöshet. Jag hoppas att människor ska stå upp för värderingarna bakom folkhemstanken - gemensamt ansvar och solidaritet. 


Wolfgang: Hej! Hur ska det nu bli med privata utförare inom vård och omsorg? Ska det bli vinstförbud eller vinstbesgränsning eller andra regleringar?

Mikael Damberg: Hej Wolfgang, jag svarade på det i radio. Men kort. Vi  föreslår en nationell kvalitetslag som ser till att skattepengar går till skolan och vården och inte som idag allt för ofta delas ut i stora vinstutdelningar. Men vi tycker att det är viktigt att människor kan välja skola och vårdcentral. Vi vill inte förbjuda privata alternativ.


Mari: Hej Mikael Damberg! Hur mår socialdemokratin egentligen efter de senaste årens tumult? Hur ser er strategi ut för att återvinna väljarnas förtroende?

Mikael Damberg: Vi är på g. Det känns som att många medlemmar och människor utanför partiet känner stor nyfikenhet på S under Stefan Löfven. Jobben och skolan tror jag är nyckeln till valvinst!


Stefan Qvickström: Är vänster/höger-skalan borta? En del inom högern driver frågan om att göra ett parti av Alliansen och Moderaternas partisekreterare pratar om att det inte längre passar att placera Moderaterna på en höger-vänster skala utan att man har olika förslag på hur man löser de svårare och större samhällsfrågorna.

Mikael Damberg: Nej den är inte borta. Partierna skiljer sig åt ideologiskt. Se bara på fördelningsprofilen på alliansens olika budgetar. Men moderaterna verkar ha förstått att de inte vinner val om de inte låter som socialdemokrater - men det är orginalet som är bäst.


Kalle: Hur ser du på Socialdeokraterna/SAP? Är det fortsatt ett vänsterparti? Om det fortfarande är ett vänsterparti, vilka 3 konkreta exempel i politiken det senaste året visar fortfarande på det?

Mikael Damberg: Socialdemokraterna är ett progressivt framtidsparti som samlar många människor, såväl tjänstemän, akademiker och arbetare. Det som förenar oss är våra värderingar och vår vilja att driva politiken bort från högerpolitiken.

Några exempel: Avskaffa Fas 3 och ge människor jobb istället, miljardsatsa på skolan - bl a mindre klasser och investeringar i lärarna och vårt förslag om att garantera arbetslösa ungdomar jobb eller utbildning.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".