Missbruket av alkohol och droger ökar. Foto: Scanpix
Växjö

"Jag drack vin för att koppla av"

"Viktigt att erbjuda stöd och hjälp"
7:14 min

Missbruk av alkohol och droger i landet är stort och det ökar. Ungefär en halv miljon personer har ett beroende i Sverige och av dem är fyra av fem inte ens kända av socialtjänst eller sjukvård.

Det har regeringens särskilde utredare, Gerhard Larsson, kommit fram till i sin senaste utredning om missbruk, Missbruksutredningen, som blev klar 2011.

I dag hölls det ett seminarium i Växjö och på agendan stod frågan om alkohol och droger i arbetslivet. För enligt Gerhard Larsson är det bland annat på arbetsplatsen som människor med beroendeproblem tidigt kan upptäckas.

– Mellan 75-80 procent av oss har ett jobb i dag och när vi börjar trassla med att till exempel dricka för mycket, påverkar det jobbet och det är då som det är viktigt att uppmärksamma och erbjuda hjälp, säger Gerhard Larsson.

Enligt Larsson vinner både arbetsgivaren och den enskilde på att problemen uppmärksammas, men han tycker också att arbetsgivarna är för dåliga på att ta tag i de här problemen.

– Det har inte varit tydligt utpekat vad arbetsplatsen ska göra och jag har tyvärr mött att kunskapen och förmågan kring vad de har för ansvar när det dyker upp missbruksproblem är väldigt tunn på många arbetsplatser, säger Larsson.

En som har haft alkoholproblem är Mikael Frostensson som jobbat 25 år inom Telecom-branschen och de senaste dryga 10 åren som hög chef inom olika Telecom-företag. I slutet av karriären hann stressen ikapp och till slut började han att missbruka alkohol.

– Jag drack vin för att koppla av och efter hand eskalerade det och till sist hamnade jag i ett missbruk och fick riktiga problem, säger Mikael Frostensson.

Det som blev början till slutet på alkoholmissbruket var att Mikael Frostenssons familj, men också hans arbetsgivare, satte ner foten. Och även om Mikael Frostensson är tacksam för att hans arbetsgivare erbjöd honom hjälp hade han önskat att de reagerade tidigare.

– De skulle kommit mycket tidigare och sedan skulle de ha satt in mycket större hjälp med en gång.

Varför arbetsgivaren tvekade tror Mikael Frostensson beror på något som många känner enligt honom - osäkerhet och rädsla för att konfrontera någon med ett missbruk. För att ändra på detta tycker Christel Blondin, kognitiv beroendeterapeut på öppenbehandlingen En Dag i Taget, att vi måste börja prata mera.

– Det är politikerna som måste börja prioritera de här frågorna för att visa på att det här inte är något skamligt. Och när vi kan ha det mer öppet blir det lättare för alla andra att prata om det också, säger Christel Blondin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".