Biskop Jan-Olof Johansson. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
P4 Morgon

Biskopen blir operastjärna

"Det är kul att utmana sig lite"
3:01 min

Möter du biskop Jan-Olof Johansson i sin bil ute i trafiken får du vara beredd på att han kan bete sig lite underligt. Nästa vecka debuterar han nämligen som operastjärna och just hårdtränar in i det sista - och allra helst gör han det i bilen!

– Jag förstår om många är nyfikna på varför jag gör detta. Men det är alltid kul att utmana sig lite och det här är helt fantastisk musik, säger Jan-Olof Johansson.

Sjunger i bilen

När han fick frågan av organisten i Teleborgs kyrka om han ville göra den kända solistrollen som Kristus röst i Bachs klassiska "Johannespassionen" var han först tveksam. Men till sist övertalades han att ställa upp. Och när han väl sagt ja var det hård träning som gällde till hundra procent varje ledig stund.

– Jag tränar vid flygeln hemma på Östrabo så ofta jag hinner. Och så övar jag i bilen så fort jag är ute och kör, det handlar mycket om att nöta och öva hela tiden, säger biskopen.

Först är du aktuell med att predika på cirkus i Växjö senare i vår och nu som operastjärna. Är det här kyrkans nya sätt att locka publik?

– Det är viktigt för kyrkan att möta publiken där den finns. Jag får väldigt ofta frågan om att ställa upp i olika sammanhang. Och ofta gör jag det i den mån det går, säger Jan-Olof Johansson.

Eldslukarassistent

Och biskopens uppdrag kan vara av minst sagt oväntat slag. Visste ni till exempel att han en gång med kort varsel ställde upp som assistent till en eldslukare!?

– Ja, det var en lite rolig grej. Jag har en kompis som är eldslukare och som ringde mig och var utan sin assistent med kort varsel inför en föreställning. Du kan väl hoppa in, sa han och så blev det. Det var en lite udda och kul grej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".