Barnhemmet Oasen. Foto: Pablo Dalence.
Småland

Oasen bygger om timeout-rummet

Bo Hjort: "Bekymrad för säkerheten"
1:49 min

Efter kritiken mot barnhemmet Oasen i Aneby, dit många barn från Kronoberg har skickats, så kommer man nu sluta att lägga ner barn på golvet. Och man bygger om timeout-rummet till ett förråd. Det går inte att känna igen, säger Bo Hjort pressansvarig på barnhemmet.

Pressen har varit hård på ledningen för företaget Oasen de senaste dagarna. Socialstyrelsen riktade hård kritik i förra veckan för att personal med våld håller ned barn, stänger in barn och håller fast barn som bor på barnhemmet

Något som lett till att myndigheten polisanmälde hemmet. Förutom Socialstyrelsens anmälan har ett 10-tal anmälningar kommit in till polisen under mars om misshandel och olaga frihetsberövande på Oasen.

Hemmet har JO-anmälts och Socialstyrelsen har också fått in uppgifter om att barn far eller har farit illa.

Detta har fått till följd att kommuner som har barn placerade börjat ställa krav. Jönköpings kommun har till exempel bokat in extrabesök på hemmet och begärt ut journalanteckningar för barn och föräldrar som finns placerade där.

Bo Hjort bekräftar att det finns uppdragsgivare som avslutat placeringar.

För att möta kritiken av de metoder man använt sig av mot barn har styrelsen i moderbolaget som äger Oasen nu beslutat om en rad åtgärder. Man har tagit in en konsult för att få hjälp i verksamheten, man har beslutat att inreda ett nytt samtalsrum och att timeout-rummet ska byggas om till förråd. Man ska också sluta att använda sig av nedläggningar av barn - trots att Bo Hjort, pressansvarig, tror att det innebär ökade säkerhetsrisker för barn och personal.

– Vi avstår från möjligheten eftersom det är så kontroversiellt. Men jag är lite bekymrad för det minskar säkerheten för personal och barn, det blir ökade risker, säger han.

Barn från länet finns på Oasen idag

#link=348744#kommun har i dag barn placerade på det kritiserade behandlingshemmet Oasen i Aneby i Jönköpings län. Men flera andra kommuner i länet har också haft barn på hemmet. Det visar en rundringning som P4 Kronoberg har gjort.

Våld, övergrepp och inlåsningar

#link=348745#som placerats på barnhemmet Oasen i Aneby i Jönköpings län har blivit slagna och inlåsta. Det berättade Tv4:s Kalla Fakta i går. Och till Oasen skickas även barn från Kronobergs län.

Hör barnen berätta i Kalla Fakta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".