Kicki Rydemalm, Förmiddag i P4:s filmkritiker. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Högt betyg till holländsk familjefilm

Förmiddag i P4:s filmrecensent Kicki Rydemalm har tittat på tre filmer och satt betyg på dem. Högst betyg gav hon till den holländska familjefilmen Kauwboy som handlar om en liten pojke som hittar en fågelunge som han tar med sig hem. Även dokumentären Ingen riktig finne föll henne i smaken.

Lore
Genre: Drama, krig
Land: Tyskland, Australien, Storbritannien
Regi: Cate Shortland
Skådespelare: Saskia Rosendahl, Nele Trebs, André Frid
Katrin Pollitt, Claudia Geisler
Handling:
Nazityskland har fallit och tonåriga Lores och hennes syskons föräldrar tillfångatas. Lore är äldst och blir ansvarig för att leda syskonen mot säkerhet, längs färden rubbas hennes gamla tankesätt och lögnen hon levt med krossats till spillror.

Betyg: 3


Kauwboy
Genre: Familjefilm
Land: Nederländerna
Regi: Boudewijn Koole
Skådespelare: Ricky Koole, Rick Lens, Loek Peters
Handling:
10-årige Jojo bor ensam med sin pappa. En dag hittar Jojo en fågelunge, och tar den med sig hem. Han måste gömma den lilla kajan för sin pappa, som inte vill ha några fåglar i huset. Jojo ringer ibland i hemlighet till sin mamma, men han berättar inte om sin vän kajan. Han vill överraska henne när hon snart fyller år. Jojos pappa vill inte fira någon som inte är där. Eftersom hans pappa har väldigt häftigt humör måste Jojo vara mycket försiktig.

Betyg: 4


Ingen riktig finne
Genre: Dokumentär, musikal
Regi: Mika Ronkainen
Skådespelare: Kai Latvelehto, Tauno Latvalehto, Oiva Latvalehto, Anna Järvinen
Handling: En far och en son beger sig ut på en resa som utvecklas till en musikalisk färd in i känslor och minnen av den finska immigrationen till Sverige; historier om skam, brott, alkoholism och familjehemligheter.

Betyg: 4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".