Bilköer bildas lätt vid Norrtullsrondellen här vid infarten från Teleborg. Foto: Karin Ernstsson/SR
Växjö

"Det är som flaskhalsar"

"Kommunen borde utreda trafiken ytterligare"
1:58 min

Fler bostäder betyder fler bilar som trängs för att komma in och ut ur stan - men någon övergipande analys av den ökade bilismen har inte kommunen gjort. Det säger Lars Hederström, länsarkitekt vid Länstyrelsen i Kronoberg.

– Vi har haft ett antal detaljplaner i anslutning till de centrala delarna av Växjö där man kanske skulle ha sett trafiken på ett lite mer övergripande sätt i de centrala delarna och inte lösa frågan från den ena detaljplanen till den andra.

Lars Hederström menar att Växjö kommun lappat och lagat i stället för att ta ett helhetsgrepp om trafiken när man planlägger för ett stort antal nya bostäder och butiker runt om stan. Risken för ännu större problem med stopp, trängsel och köer när folk ska in och ut från centrum är uppenbar, menar Lars Hederström. Kommunen har tänkt cykel och kollektivtrafik, men inte räknat med den ökade biltrafiken, säger han och föreslår:

– Vi tycker nog att kommunen tillsammans med Trafikverket borde göra ytterligare en trafikutredning som täcker de centrala delarna av Växjö som ger förutsättningar för de utbyggnader som man vill och bör göra.

Men är det inte försent att komma med den kritiken nu, när flera byggen redan är på gång, som stationsområdet och Vikaholm till exempel?

 – Bättre sent än aldrig, det är klart att det varit en fördel om det kommit tidigare, då hade man kanske sluppit en del överraskningar, säger Hederström.

Folk på stan som vi frågar om trafikläget känner igen bilden av köer och trängsel.

– Det går bra att åka in till stan men när man ska tillbaka ut från stan igen blir det som flaskhalsar i trafiken, säger Cecilia Lindkvist.

Klicka på ljudklippet för att höra fler röster om trafiksituationen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".