Begravningsstenar på en av Sveriges alla kyrkogårdar. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kronoberg

Fler söker socialbidrag till begravning

"Folk är skuldsatta längre upp i åren"
1:46 min

Nästan hundra personer i Kronoberg ansökte om ekonomiskt bistånd, eller socialbidrag, för begravningskostnader förra året. Och i flera kommuner har antalet ansökningar ökat de senaste åren.

– Jag tror att det är flera olika orsaker. Förr sparade man nog mer till sin egen begravning, det gör man inte längre på samma sätt. Jag tror också att folk är skuldsatta längre upp i åren för vi ser ofta när de kommer hit att det finns stora skulder. Och så tycker de efterlevande kanske inte längre att det är lika skämmigt att be om hjälp, säger Mats Högberg som arbetar på socialförvaltningen i Lessebo och bland annat har hand om dödsbon.

När en person dör och det inte finns några pengar i dödsboet kan anhöriga eller företrädare för dödsboet ansöka om ekonomiskt bistånd till begravningen. Detta förutsatt att eventuell make eller maka inte har några pengar. Och saknas det anhöringa är det kommunen som ansöker åt dödsboet.

Förra året var det upp emot hundra personer i Kronoberg som ansökte om bidrag till hela eller delar av begravningen. Flest ansökningar, cirka fyra i månaden, har man i Växjö kommun. I Lessebo där Mats Högberg arbetar är det fem, sex om året som ansöker om bidrag, och det är dubbelt så många som för bara några år sedan.

Maxbeloppet man kan få i de flesta kommuner är lite drygt 22 000 kronor och pengarna de ska räcka till allt, säger Mats Högberg.

– Man ska kunna ha en skälig begravning. Det är ofta en enkel kista och kistdekoration och sedan är det begravningsbyråns kostnader. Och finns det pengar så kan det också handla om att man betalar hela eller delar av en sten.

Att jobba med dödsbon är lite speciellt, säger Mats Högberg. Och det är inte jätteovanligt att människor dör både skuldsatta och ensamma säger han.

– Det är sorgligt tycker jag och samtidigt ser man på något sätt att det många gånger är så samhället ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".