Åke Carlsson, centerpartistiskt kommunalråd i Uppvidinge kommun. Foto: Ines Micanovic
Uppvidinge

Uppvidinge kommun hoppar av integrationssamarbete

Åke Carlsson (C): "Det leder ingenstans"
1:28 min

Uppvidinge kommun hoppar av ”Integration Kronoberg", projektet där länets åtta kommuner tillsammans med en rad myndigheter ska samarbeta för att etableringen av nyanlända flyktingar fungerar så smidigt som möjligt. Men kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge Åke Carlsson (C) menar att det krävs konkreta åtgärder - inte visionsarbete.

Projektet Integration Kronoberg löser inte de verkliga problemen, menar Åke Carlsson.

– De verkliga problemen är att vi har brist på bostäder och att det är resursbrist inom individ- och familjeomsorgen och vi har även brist på pengar inom skola och barnomsorgen.

"Har inte lett någonstans"

Åke Carlsson menar att samarbetet i projektet ”Integration Kronoberg” inte har lett någonstans. För resurserna som krävs för att ta hand om de nyanlända flyktingarna finns ändå inte. Sedan ansvaret för migrationen gick över till staten år 2010 har resurserna till kommunerna i landet dragits tillbaka.

Men staten har misslyckats med sitt ansvar, menar Åke Carlsson. Och nu lägger man över ansvaret i knäet på kommunerna igen, utan att kommunerna får de resurser man tidigare haft, säger han.

– Vi har ju avvecklat vår integrationsavdelning. Men det känns ändå som att Arbetsförmedlingen förväntar sig att vi har samma resurser kvar här. Det rör sig väl om några miljoner.

"Inte bra för oss"

Men invandringen behövs menar Åke Carlsson. Det är inte där skon klämmer.

– Vi behöver ha 50-75 personer per år som bosätter sig här. De behövs som arbetskraft. Men det system som staten har byggt upp gör att vi bara blir en genomgångskommun. Och det är inte bra för oss. Vi får inte en chans att integrera dem som vi vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".