Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skämskartan bolagen inte vill se

Lyssna på krönikan
3:38 min

Hallå! Hallåååå!!!! Hör du mig?? Ja många samtal innehåller just den delen när vi pratar med varandra i telefon. Enligt telefonoperatörerna blir täckningen bättre och bättre och vi kan helt slopa den fasta telefonin. Men enligt er ser verkligheten lite annorlunda ut. Veckans krönika ska handla om skämskartan telefonbolagen inte vill se.

Det var i torsdags som vi gick ut med nyheten om en av många som bor lite utanför ett större samhälle och som har problem med sin mobiltäckning. Just han fick gå ut och ställa sig på farstun för att möjligtvis kunna ha något samtal.

I samband med den nyheten bad vi också er att hjälpa oss göra en karta över verklighetens mobiltäckning. Inte den som mobiloperatörerna säger, utan den som gäller på riktigt. Och oj vad ni har mejlat in. På webben ligger nu det vi kallar för skämskartan. Små blå pluttar som visar de platser i länet där det är dålig täckning. Och många av er beskriver en vardag som man faktiskt inte trodde var så allvarlig i Sverige 2013.

De flesta brukar ha en viss plats i huset, eller ute i trädgården där man vet att täckningen funkar. Eller som en kvinna skriver ”Ställer jag mig i hörnet på vardagsrummet och lutar mig mot fönstret, så brukar det oftast funka”. Och det gäller långt ifrån bara landsbygden visar det sig. Många som bor i tätorter hör av sig och tack vare kartan så kan vi nu börja se ett mönster kring vissa gator där vissa operatörer fungerar väldigt dåligt.

Och ja, jag blir förbannad. Jag blir förbannad över att det sitter folk och arbetar för att landsbygden ska leva och uppmanar folk till att starta företag ute på landet. Men sedan när de flyttat ut på landet så visar det sig att man tagit bort möjligheten till fast telefoni och de får förlita sig på en ibland obefintlig mobiltäckning. Eller göra i det närmaste akrobatiska övningar för att någon ska höra något av vad de säger. Försök att bedriva en seriös verksamhet ståendes på huvudet om du kan.

Jag blir också förbannad på när byar lägger ner tid, arbete och pengar på att förse hushållen med fiber eftersom man tagit bort möjligheten till fast telefoni. Och operatörerna som fortfarande ska ses som experterna på området kan inte ens fixa till en hyfsad täckning.

Samtidigt får man inte glömma bort att alla vill ha täckning men ingen vill ha mast. För det finns få saker som får sådant motstånd som en mast i sitt närområde.

Så hur ska vi lösa problemet?

Ja vi kommer att fortsätta uppdatera skämskartan med hjälp av er. Mejla till kronoberg@sverigesradio.se och berätta var du har dålig mottagning och vilken operatör du har. Vi fortsätter bevakningen nästa vecka och då ska vi också höra vad de ansvariga har att säga om problemet.

Hör av er till mig Elisabeth Anderberg så mycket ni vill, och om ni har täckning, på 0470 – 726057.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".