Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
P4 Morgon

"Vi har inte tid med begravningar"

Trend: Konceptbegravningar med teman
2:03 min

Som i allt annat går det trender även i begravningar. Det handlar om allt från stil på kistan och vad man lägger till hur vilken musik som spelas och hur dödsannonsen ser ut. Något annat som ligger i tiden just nu är just tiden, eller brist på den.

I Sverige är tiden mycket längre mellan dödsfall och begravningän i många andra länder. Tidigare har lagen sagt att en begravning ska ske inom två månader efter dödsfallet. Men förra året skärptes dock lagen, vilket innebär att det högst får gå en månad mellan dödsfall och kremering eller gravsättning.

– Det här började nog för 10-12 år sedan. Det handlar nog om att vi inte prioriterar så att säga. Livet stannar inte upp på grund av att det sker ett dödsfall runt oss. Vi ska hinna med lika mycket iallafall, säger Ulf Lernéus som är VD på Svenska begravningsbyråers förbund, SBF.

Det visar sig även när man tittar på hur många som kommer på begravningarna, berättar Ulf. För 25 år sedan var snittet 45 gäster på en begravning, förra året var den siffran 25.

– Begravningar har genom tiderna präglat ganska mycket hur samhället ser ut. Vi är mer och mer individualister, vilket också präglar begravningar.

Det kan handla om färgsättning av kistor men numera är det även allt vanligare att använda sig av ett helt koncept i samband med begravningen som innehåller kista eller urna, gravsten och symbol i dödsannonsen.

– Då blir det en helhet och inte bara kistan som är målad på ett personligt sätt. Jag brukar säga att begravningen ska vara en hyllning till livet och vad den avlidne har betytt och stått för, säger Ulf Lernéus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".