Annica Nordin, mamma till flickan som inte fick leka i bollhavet på Ikea. Foto: Scanpix.
Ikea

Hovrätten friar Ikea i bollhavsmål

Var det rätt av möbeljätten Ikea att neka en femårig flicka att leka i bollhavet med motiveringen att hon hade en funktionsnedsättning? Mamman ansåg att Ikea diskriminerat hennes dotter.

Det tyckte inte tingsrätten i Helsingborg som i fjol friade möbelföretaget. Ikea hänvisade till säkerhetsskäl när man nekade flickan.

Familjen drev saken vidare till hovrätten. Men i dag friades Ikea av Hovrätten över Skåne och Blekinge. Därmed står ansvarsfrågan från den drygt ett år gamla domen i Helsingborgs tingsrätt fast.

Hovrätten ändrar bara tingsrättens beslut vad gäller ansvaret för rättegångskostnaderna. Mammans ombud, Byrån för lika rättigheter och dess huvudman Forum för lika rättigheter, slipper betala Ikeas kostnader för rättegången i tingsrätten på 1 205 kronor, vilket Ikea gick med på under hovrättsförhandlingen.

I övrigt finner även hovrätten att det varken var fråga om direkt eller indirekt diskriminering när flickan besökte Ikea och skulle leka i bollhavet för snart fyra år sedan.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".