Tomas Åkesson i Södra Ljunga är en av alla som har problem med mobiltäckningen. Foto: Lena Gustavsson/SR
Eftermiddag i P4

"Det är rätt så skandalöst"

Tomas Åkesson: "Det är svajjigt hela tiden"
4:18 min

Skämskartan över den taskiga mobiltäckningen i länet växer. En av alla som hört av sig är Tomas Åkesson, småföretagare i Södra Ljunga utanför Ljungby. Det är rätt så hopplöst, berättar han.

Tomas Åkesson driver ett finsnickeri i Södra Ljunga utanför Ljungby och är en av dem som har problem med mobiltäckningen.

– Ofta får jag be kunden att ringa upp igen för det bryts hela tiden.

I bland måste han gå 50 meter ut i skogen med mobilen för att hans kunder ska höra honom.

– Då fungerar det lite bätte. Men det är svajjigt hela tiden här så det är ganska hopplöst. Och det är ju mobilen jag använder, alla kunder ringer dit.

Tomas Åkesson berättar att när han ringer till Telia så säger de att enligt deras bild så är täckningen inte så dålig som han beskriver det.

– Det är skandalöst, det får inte vara såhär idag. Jag har grannar här som säger likadant.

Att dålig mobiltäckning är ett problem för landsbygden och utvecklingen av landsbygden är något som Åke Svensson, ordförande i Hela Sverige ska leva i Kronoberg, är väl medveten om.

– Vi har ett kansli i Älghult där det är mycket problem med mobiltäckningen.

På vilket sätt blir detta ett problem på landsbygden?

– Kan jag som företagare inte ha kontakt med mina kunder så är det svårt. Vill man expandera måste man flytta till en tätort, säger han.

Hela Sverige ska leva kommer att träffa en av teleoperatörerna för att diskutera problemen.

– Utvecklingen påverkas. Mobiltäckning är en av faktorerna. Det verkar som att man vare sig vill ha företag eller fast boende. Man drar in på den service som alla är beroende av, säger Åke Svensson.

Skämskarta över Kronoberg

Skämskarta över Kronoberg

P4 Kronoberg granskade mobiltäckningen i länet. Tillsammans med er lyssnare tecknade vi den riktiga kartan över problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".