Kamilla, Tilda, Matilda i klass 8 på Bergundaskolan. Foto: Per Brolléus/SR
Eftermiddag i P4

Nätmobbning: "Det händer varje dag"

4:35 min

Nätmobbning är vanligare än vad många föräldrar tror - för många unga är det mer eller mindre vardag - en vardag som kan få förödande konsekvenser.

Så sent som i förra veckan kunde vi läsa rubrikerna om en ung tjej som efter att ha mobbats på nätet till slut tog sitt liv.

Vår reporter Per Brolléus begav sig till Bergundaskolan för att snacka med elever om hur vanligt de anser att det är med kränkningar på nätet.

– Det händer varje dag. Man ser kommentarer på Facebook som "du är ful" till exempel. Oftast handlar det om att många i en grupp trycker ner någon, berättar Kamilla, Tilda och Matilda som går i åttan. Själva känner de inte till någon som råkat illa ut men berättar att när någon la upp skolkatalogen på nätet så kom det elaka kommentarer från olika håll.

Vad ska skolan göra?

– Skolan är ju inte involverad i Facebook så de kan inte kolla hela tiden. Det är inte samma sak med föräldrarna för de ser bättre om barnen är nere. De har ju ofta Facebook så de kan kolla om deras barn får elaka kommentarer, menar tjejerna.

Vad kan ni själva göra?

– Om man ser något ska man inte bara låta det var utan säga till någon, säger tjejerna.

På Fryshuset i Stockholm finns det en grupp nätvandrare som jobbar varje dag mot mobbning ute på nätet.

– Vi jobar socialt och är synliga online så att de ser att vi finns. Vi tränger oss inte på utan ungdomarna ska kunna vända sig till oss, säger verksamhetsansvarige Helena Meyer.

Hur vanligt är det att barn och ungdomar utsätts av mobbning via nätet?

– Tyvärr är det inte så sällsynt som vi vill tro, säger Helena Meyer och poängterar att det är viktigt att ha en pågående dialog offline med sina barn och visa att man som förälder finns där.

Klicka på ljudklippen ovan för att lyssna på hela intervjuerna med åttaklassarna på Bergundaskolan och Helena Meyer.

Fråga

Nyheterna P4 Kronoberg

nyheter.kronoberg@
sverigesradio.se

0470-72 60 50
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista