Bo Frank. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Eftermiddag i P4

"Färre bilar enda lösningen"

Bo Frank (M) om trafiksituationen
6:28 min

Växjö växer och trafiken med den och nu riktar Länsstyrelsen kritik mot hur Växjö kommun löst trafiksituationen - eller snarare inte löst. Men Växjös moderata kommunalråd Bo Frank är inte förtjust i kritiken.

Han menar att kollektivtrafiken och ökat cyklande är lösningen och att om alla människor i en växande stad ska köra bil så kommer det helt enkelt inte att fungera.

– Alla växande städer i Sverige har trafikpropblem eftersom fler människor alstrar fler bilar. Lösningen är egentligen mycket enkel. Växjös rutnätsstad ligger fast sedan 1800-talet och vi kan inte bygga fler gator för fler bilar utan en växande stad måste innebära mindre bilism och mer bussåkande och cyklande, säger Bo Frank (M).

Men verkligheten ser ju inte riktigt sån ut?

– Det gör det inte i någon stad i hela världen. Det är väldigt enkelt att sitta på Länsstyrelsen och konstatera vad man ska göra. Vi har förgäves försökt få dem att komma med kloka synpunkter men vi har inte fått några sådana, säger Bo Frank.

Tillsammans med Trafikverket drar de nu igång ännu en utredning, något som Länsstyrelsen kritiserar och menar att det måste skapas en ordentlig utredning för att få en helhetsbild över trafikläget.

-- Man kan inte utreda bort trafikproblemen utan det gäller att peka ut en långsiktig vision där vi faktiskt har färre bilar. Men ska alla människor i en växande stad köra bil så kommer det inte fungera, säger Bo Frank.

Klicka på ljudklippet ovan för att lyssna på hela intervjun med Bo Frank.

Fråga

"Det är som flaskhalsar"

Bilköer bildas lätt vid Norrtullsrondellen här vid infarten från Teleborg. Foto: Karin Ernstsson/SR

#link=348957#fler bilar som trängs för att komma in och ut ur stan - men någon övergipande analys av den ökade bilismen har inte kommunen gjort. Det säger Lars Hederström, länsarkitekt vid Länstyrelsen i Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".