Från vänster Filippa Knutsson, bakom varumärket Filippa K , Lena Treschow Torell, projektordförande och prins Daniel. Foto: Roger Bergvik/SR
Växjö

Prins Daniel: "Man måste våga satsa"

"Det går upp och ner när man är företagare"
1:42 min

Kungligheterna avlöser varandra i Kronobergs län. I dag besökte prins Daniel Kungsmadskolan i Växjö tillsammans med flera framgångsrika entreprenörer för att inspirera eleverna till att starta företag.

Prinsen tog utgångspunkt i sin egen bakgrund som entreprenör.

- Tillsammans med kollegor sätter man upp ett antal mål. I mitt fall började vi med ett gym. Det gäller ju att man vågar ta det steget och sedan visar det sig att det fungerar. Ni har säkert alla idéer som ni funderar på, sa han.

Det är prins Daniel som tillsammans med Ingenjörsvetenskapsakademin står bakom det här initiativet riktat till skolor för att på sikt få fler företag i Sverige. Kungsmadskolan i Växjö är den andra skolan i landet som får ett sådant här besök.

Och att starta ett företag med en idé som man brinner för kan man många gånger ske från mycket enkla förhållanden berättar Filippa Knutsson som står bakom varumärket Filippa K.

- Vi satt hemma i köket med en massa kartonger som vårt lager. Vi lånade brorsans bil och åkte runt och visade upp vår kollektion, knackade dörr, var i princip försäljare. Vi ringde upp i förväg men ofta ville de inte se vad vi hade att erbjuda, men vi vill åtminstone få dom att titta på det vi hade. Så var det i början, säger hon.

Prins Daniel tryckte också på att det måste vara tillåtet att misslyckas.

- Det handlar om att skapa en förlåtande kultur i samhället. Det är okej att man satsar men bland misslyckas man. Det går upp och ner när man är företagare. Att vara entreprenör handlar till stor del om att våga ta risk, är man inte beredd att förlora då kan man ju aldrig vinna heller. Man måste ju kasta sig ut och våga försöka, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".