Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Kronoberg

Många misstänker - få anmäler

Uppdaterat tisdag 19 mars 2013 kl 10.56
Publicerat tisdag 19 mars 2013 kl 06.00
"Många drar sig för att anmäla"
(1:34 min)

Förra året kom det in över 400 anmälningar i Kronoberg om våld i nära relationer - vilket är en ökning från året innan. Men det finns ett stort mörkertal och en av anledningarna till det är att få anmäler när de misstänker att en person utsätts för våld.

– Många drar sig för att anmäla. Vi är lite försiktiga för att bry oss om vår omgivning. Vi vågar inte ta steget att göra en anmälan. Men vårt önskemål från polisens sida är att man ska anmäla - och man kan tipsa oss utan att uppge vem man är, säger Kronobergspolisens informationchef Robert Loeffel.

Enligt en undersökning som rikspolisstyrelsen har gjort, så är det många svenskar som någon gång misstänkt eller vetat om att en person i sin närhet varit utsatt för våld i nära relation - men det är få som polisanmäler brottet. Undersökningen visar att var femte svensk, eller 22 procent, någon gång har misstänkt att någon i ens närhet har utsatts för våld i sin relation - men bara 17 procent har anmält. Polisen har därför startat en ny informationskampanj, Kom till oss, för att fler ska våga vittna.

I Kronobergs län gjordes 424 anmälningar om brott i nära relation under förra året - att jämföra med 369 året innan. Men av de anmälningar som kommer in till polisen i Kronoberg, så är det ändå ett högt tal som går vidare och redovisas till åklagarna, berättar Robert Loeffel.

Och även personer som P4 Kronoberg pratat med på stan vittnar om att det är just det där att inte vilja lägga sig i, som gör att man drar sig för att göra en anmälan.

– Man fegar ur helt enkelt. Det tror jag det är många som gör, säger Anniken Einarsson.

Frida Lindberg tror dock att hon skulle våga anmäla - men då skulle hon vilja vara helt säker på sin sak.

– Hade jag bara misstänkt hade jag nog inte anmält, men hade jag vetat hade jag anmält. Man vill inte dra in sig i sådant om det liksom inte är säkert, det är bara om man verkligen vet, säger hon.

Exakt hur många som utsätts för brott i nära relation varje år är det ingen som vet, då mörkertalet är stort. Men under 2012 polisanmäldes 35 709 fall i Sverige. Polisens informationskampanj Kom till oss är ett regeringsuppdrag med målet att få fler utsatta och vittnen att anmäla den här typen av brott.

Michelle Hallberg/Sveriges Radio
michelle.hallberg@sverigesradio.se

Fråga

Brott i nära relation

  • Med brott i nära relation menas brott där den som utsätts är eller har varit gift, sambo eller särbo med förövaren, eller har barn med förövaren.
  • Brotten kan bestå av fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Som brott räknas också situationer där den ena parten tvingar eller hotar den andra, stänger in eller befinner sig hemma hos den andra utan lov.

Källa: Rikspolisstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".