1 av 3
Elmin Nurkic i närkamp på måndagens förmiddagspass. Foto; Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 3
Materialaren Jens Magnusson väntar på att få ta emot spelarnas svettiga tröjor. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
3 av 3
Östers tilltänkta målspruta Pablo Piñones-Arce trivs i Turkiet. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Öster i Turkiet

"Det går åt 300 meter tejp"

Allt om att vara på träningsläger
6:25 min

27 Österspelare är på läger. 27 Österspelare ska ha mat, tejpas, masseras och servas med nytvättade träningskläder. Det är mycket som ska klaffa runtomkring fotbollsplanen för att spelarna ska ha det bra.

Det är leende Österspelare som avslutar förmiddagsträningen med en liten måltävling. Kanske bidrar solen till det glada humöret. Kanske också att de får spela på äkta gräs. Och kanske släpper allvaret lite när man är på träningsläger, långt borta från vardagen.

Men för att spelarna ska vara glada och nöjda krävs att de får mat på rätt tider, att transporten till och från träningen funkar, att bollarna är pumpade och att de får hjälp när de behöver. Och den som oftast kommer till undsättning är sjukgymnasten Håkan Nilsson.

– Jag är den som ska se till att alla har det bra. Jag finns alltid till hands. Jag är bara ett telefonsamtal bort.

300 meter tejp

Håkan har laddat sina väskor med mediciner; smärtstillande, tabletter mot magproblem, inflammationshämmande, och med akupunkturnålar. Och tejp förstås.

– Det går åt mellan 250 och 300 meter tejp på träningslägret. Inför varje träning använder jag 20-25 meter tejp till fötter och axlar bland annat, berättar Håkan.

Tvättade strumpor i badkaret

Någon måste också ta hand om spelarnas svettiga kläder. Den lotten faller på materialförvaltarna Christer Andersson och Jens Magnusson. Här i Turkiet får de hjälp av hotellet att tvätta. Annat var det i Barcelona förra året.

– Då fick vi sätta oss i badkaret och tvätta strumporna, berättar Jens. Det svåraste var att få dem att torka i tid.

"Kostcirklar från hela världen"

På det här träningslägret går det ingen nöd på spelarna när det gäller maten. En enorm buffé med sallader, varmrätter och efterrätter står uppdukad till frukost, lunch och middag.

– De serverar kostcirklar från hela världen, konstaterar Håkan Nilsson som inte oroar sig för att spelarna ska förföras av efterrätterna.

– Då är det någon som sätter stopp. Spelarna är bra på att ha koll på varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".