1 av 6
Här är fyllningen klickad på de runda degplattorna. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 6
Ytan är frasig och krispig. Dumplings äts lämligast med pinnar. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 6
Färdiga dumplings i en vacker korg med sallad och dipsås. Foto Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 6
Dumplings ihopvikta och färdiga att lagas. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
5 av 6
Per Brolléus passar på att smaka dumplings i köket hos Sandra och Jocke. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
6 av 6
Sandra Bertilsson, kock i Förmiddag i P4. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Sandra lagar dumplings

Idag lagar vi asiatiskt i Förmiddag i P4. Sandra Bertilsson gör den japanska rätten gyoza som är en sorts dumplings. Receptet hittar du här nedan.

Dessa fyllda degknyten både steker och ångar man så att ena sidan blir knaprig och den andra mjuk. Sedan doppar man i en dipsås innan man äter upp. Här är ett Sandras recept på både deg, fyllning och dipsås. Det är viktigt att du har en stekpanna med lock!

Deg:

2 dl vetemjöl
75-80 ml vatten
salt

Blanda ihop ingredienserna och knåda till en slät deg.
Kavla ut tills degen är ca 1mm tjock.
Välj en rund skål med ca 10cm i diameter och tryck ut runda degbitar med den som mall. Använder du en skål får du en fin, jämn form. (Eller så köper du färdiga Gyozadegplattor sin ofta finns i asiatiska matbutiker)

Fyllning:

100 g fläskfärs
1 tumstorlek ingefära
2 salladslökar
salladskål
2 msk soja
salt och peppar efter smak

Skala och riv ingefäran.
Hacka lök och kål i mindre bitar, blanda med färsen, ingefäran och kryddorna.
Smeten ska vara fast, men inte hård. Den ska vara lätt att arbeta med. Smaka av.

Lägg ca 1-2 msk fyllning i mitten av degen. Fukta kanterna med lite vatten och vik sedan ner kanterna mot varandra så du får 1-3 veck (efter önskat utseende), tryck till så degen fastnar ordentligt så det är tätt.

Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Lägg i dumplings, inte för många åt gången för då kyls pannan ner, och låt ligga tills det fått färg och en knaprig yta. Häll på vatten så det täcker 1/3 av dumplingen, på med lock direkt. Låt puttra ca 2 min, ta av locket och plocka upp dom en och en. Dom ska nu vara både krispiga och mjuka, en härlig kombination som serveras direkt med dip och sallad.

Dipsås:

1 dl soja
½ dl sushivinäger (risvinäger, socker, salt)
Skal och juice från ½ citron
1 tsk sesamolja
En nypa sesamfrön
Svartpeppar efter smak
Blanda/vispa ihop alla ingredienserna i en skål, smaka av och servera i mindre skålar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".