Sahar Rydström försöker köpa ekologisk mat så mycket hon kan. Foto: Billy Abraha
Sverige

Fler vill ha ekologisk mat

"Det är bättre för hälsan"
1:32 min

Vi äter mer och mer ekologisk mat i Sverige, visar en ny rapport från Krav. År 2012 ökade det med 3 procent jämfört med året innan.

Förra året såldes det ekologisk mat för knappt tio miljarder kronor. Det är en ökning med 3 procent jämfört med året innan. Den stora ökningen har skett inom offentliga kök, som kommun och landsting, och inom restaurangbranschen.

Hälsosamt

--Jag försöker köpa ekologisk mat så mycket jag kan. Jag tror att det är bättre för min hälsa att äta ekologiskt, säger Sahar Rydström.

Enligt Johan Cejie som är försäljningschef på Krav har försäljningen av ekologisk mat ökat minst sex år i rad.

--Folk som bryr sig om miljön fortsätter att köp kravmärkt. Vill man göra skillnad och få världen att bli bättre så är det ett enkelt och billigt sätt, säger han.

För dyrt

Henrik Fjordmark står precis bredvid grönsakerna i en matbutik i Växjö. Han säger att han inte köper ekologisk mat. Det är för dyrt, tycker han.

--Min sambo är student och jag jobbar så vi har lite ont om pengar. Då blir det så att vi köper det billigaste, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".