Vårdplatser på Sörgåden i Rottne läggs ner och det upprör många. Foto: Lena Gustsvsson/Sveriges Radio.
Sörgården i Rottne

Nedläggning av vårdplatser upprör

"Det här är djupt orättfärdigt"
1:43 min

Omsorgsnämnden i Växjö har avvecklat två nyrenoverade vårdlägenheter på äldreboendet Sörgården i Rottne med motiveringen att de inte behövs. Och i Rottne är folk mycket upprörda.

– Alla vårdplatser behövs i allra högsta grad, säger Jane Knudsen från Brittatorp, en av många som reagerat starkt mot nedläggningen.

"Inte rätt"

– Var tar alla som bor på korttidsoenden vägen? Anhöriga som behöver avlastning eller alla som bor i Rottne som tvingas flytta långt bort nu. Ända till Gemla var det senaste jag hörde, det kan väl inte vara rätt, fortsätter hon.

Det är till Sörgården som äldre i Rottne och byarna runt omkring vill komma när de inte längre klarar att bo hemma. Äldreboendet har 46 lägenheter och drivs på entreprenad av Attendo.

Läggs ner

Före jul renoverades två av lägenheterna för att kunna ta emot nya äldre i behov av en vårdplats. De stod därför tomma i väntan på nya hyresgäster.

Men i december beslutade omsorgsnämnden, efter förslag från förvaltningschefen och nämndens arbetsutskott , att lägga ner de två lägenheterna.

Motiveringen löd bland annat att "Behovet av platserna inte fanns i Rottne, lägenheterna stod tomma och varje äldreomsorgsplats kostar 600 000 kronor om året"

Togs på sängen

Men enligt vad P4 Kronberg erfar togs Attendo helt på sängen av beslutet.
Det fanns och finns ett stort behov av alla vårdplatser i Rottne, och i en av lägenheterna skulle en person i akut behov av plats precis flytta in, när beslutet om nedläggningen kom. 

Växjö kommun hyr Sörgården av Vidingehem och skattebetalarna får ändå stå för hyran för två tomma lägenheterna, cirka 5 000 kronor i månaden per lägenhet. 

Djupt orättfärdigt

Och i Rottne är folk som fått kännedom om politkernas beslut både förvånade och arga.

– Att dra ner platser för äldre, som kanske bott på orten i hela sitt liv och som därför kanske tvingas flytta till äldreboenden i andra delar av kommunen, är djupt orättfärdigt, säger bland andra Jane Knudsen och kräver att vårdplatserna öppnas igen.

– De ska finnas kvar lägenheterna, det är inte tu tal om det, säger Jane Knudsen.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".