1 av 2
Nervgiftet botox har visat sig effektivt mot inkontinens. Foto: Michelle Hallberg/ Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Fovaeus, docent och överläkare i urologi i Växjö. Foto: Michelle Hallberg/ Sveriges Radio
Kronoberg

Botox kan stoppa inkontinens

"Kan förbättra livskvaliteten"
1:31 min

De flesta förknippar botox med skönhetsingrepp. Men nu kan nervgiftet också användas som en metod för att stoppa inkontinens. Metoden har nyligen godkänts av Läkemedelsverket och används i Kronoberg.

Magnus Fovaeus är docent och överläkare i urologi i Växjö och han ser positivt på botox till den här typen av ingrepp.

– Det här är någonting som gör stor skillnad hos patienter som ofta har en svår sjukdom. Det här gör att deras livskvalitet kan förbättras betydligt. De alternativa behandlingar som finns har inte speciellt bra effekt och de mediciner som finns för att dämpa blåsträngningar kan bara bota topparna av besvären, medan botoxbehandlingen hos många patienter ger en stor skillnad i livskvalitet, säger han.

Slutar läcka

Ingreppet går till så att man injecerar botoxet i blåsmuskeln. Genom att göra det kan man få urinblåsan att dra ihop sig och sluta läcka urin - och man stoppar inkontinensen.

Metoden kan användas på både kvinnor och män men är inte speciellt vanlig. Magnus Fovaeus bedömer att det rör sig om ett 50-tal behandlingar om året i Kronoberg.

– Patienten är ofta en relativt ung patient som kanske har en skada på ryggmärgen efter en trafikolycka eller har sjukdomen MS eller liknande. De har då det gemensamt att de har en överaktiv blåsa, man har inte riktigt kontroll på de spontana sammandragningarna, säger Magnus Fovaeus.

Betydelsefullt

Han tycker att det är väldigt bra att Läkemedelsverket nu har godkänt den här metoden för den här typen av behandlingar.

– För en liten del av patienterna betyder det väldigt mycket, säger han.

Michelle Hallberg/Sveriges Radio
michelle.hallberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".