Lessebo

Sänkt straff för doping

Straffet sänktes för den kvinna från Lessebo kommun som var en av huvudmännen i den stora landsomfattande dopningshärva som avslöjades hösten 2009.

Kvinnan döms nu till fem års fängelse av hovrätten, istället för tingsrättens dom på sex år.

Hovrätten anser ändå att kvinnan gjort sig skyldig till grovt dopningsbrott och grov smugglingsbrott. I domen står att kvinnan tillsammans med annan man bedrivit en omfattande organiserad dopingverksamhet och hon har gjort att dopningspreparat kunnat marknadsföras och säljas, bland annat till ungdomar.

Verksamheten bedrevs från Spanien men kvinnan rest till Sverige för att undervisa i tekniken att hantera hormonolja, och hon har även varit varit i Sverige för att samla in betalningar för sålda dopingpreparat.

"Syftet med verksamheten var att tjäna pengar och hon har kunnat försörja sig på de pengar verksamheten genererat." skriver man vidare.

Hovrätten för Nedre Norrland anser att straffet ska bli högt men ändå inte hamna på den översta delen av straffskalan och straffet sänks alltså.

Övriga personer som haft en central roll i dopningshärvan dömdes av tingsrätten till fängelse i mellan tre och fem år. Nu får de flesta sitt fängelsestraff kortade med ett år.

Sammanlagt har runt 70 personer i hela Sverige varit inblandade i härvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".