Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Skämskartan

Telia garanterar ingen mobiltäckning

Uppdaterat måndag 25 mars 2013 kl 10.45
Publicerat måndag 25 mars 2013 kl 05.23
Telia om problemen med täckning
(1:42 min)
1 av 2
Telias logotyp. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
2 av 2
Kvinna som pratar i mobiltelefon. Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix

När vi bad lyssnarna om hjälp att kartlägga mobiltäckningen i Kronobergs län visade sig stora skillnader mellan telefonbolagens bild och hur det verkligen ser ut. Och Telias karta över mobiltäckningen ska inte ses som en beskrivning av verkligheten - det är en karta över datorberäkningar.

– Vår täckningskarta visar utomhustäckning och det är en datorberäkning. Med andra ord så är det en bedömning som ger en indikation om täckningsläget på en viss plats, säger Marielle Ceken, informationsansvarig på Telia.

När P4 Kronoberg bad länsborna om hjälp att kartlägga mobiltäckningen i länet kom det in hundratals rapporter om stora brister. Över hela länet fanns det platser där mobilen inte fungerar och lyssnarnas karta visade en helt annan bild än telebolagens täckningskartor.

Telias karta ska alltså inte ses som en karta över den faktiska täckningen, utan det är en karta över platser där täckningen borde fungera och gäller alltså dessutom bara utomhus.

Berättar ni det för kunderna när ni säljer ett abonnemang?

– Nja, det kan jag inte riktigt svara på om vi gör. Det ska vi ju givetvis göra, speciellt om kunderna frågar. Vi ska ju tala om att det är så täckningen fungerar. Men sedan kan vi ju inte garantera täckning utomhus heller, det är viktigt att understryka, säger Marielle Ceken.

Det vanligaste klagomålet är just att man måste gå ut för att mobilen ska fungera, men på många håll går det inte att ringa alls, och klagomålen som kommit in till P4 Kronoberg gäller inte bara Telia utan också Telenor, Tele2, 3 och andra operatörer.

För Telias del säger Marielle Ceken att man just nu håller på att bygga ut nätet i Kronoberg men frågan är vad det kommer att innebära för dem som i dag saknar täckning.

Om vi gör en uppföljning om ett år, kommer vår karta att se annorlunda ut då?

– Det kan jag inte säga, jag vågar inte lova någonting, säger Marielle Ceken.

Skämskarta över Kronoberg

Skämskarta över Kronoberg

P4 Kronoberg granskade mobiltäckningen i länet. Tillsammans med er lyssnare tecknade vi den riktiga kartan över problemen.

Tidigare rapportering

Tomas Åkesson i Södra Ljunga är en av alla som har problem med mobiltäckningen. Foto: Lena Gustavsson/SR
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".