Jakob Allanson, Linnéstudenternas ordförande. Foto: Roger Bergvik/SR
Linnéuniversitetet

Målet: Fler kvinnliga professorer

"Större jämställdhet viktigt för studenterna"
1:35 min

Andelen kvinnliga professorer vid Linnéuniversitetet ska öka. Det är målet med ett antal åtgärder på både kort och lång sikt i ett nytt åtgärdsprogram. En större jämställdhet bland professorerna är viktigt också för studenterna, menar Jakob Allanson, Linnéstudenternas ordförande.

– Vi ser i dag en rad ämnen som har en hög andel manliga professorer och det hade givetvis varit mer önskvärt med en mer jämställd fördelning. Det är kanske svårt att säga vilken betydelse det skulle ha men givetvis strävar man alltid efter en mer jämställd könsfördelning, säger Jakob Allanson.

Det är en mängd olika åtgärder som ska genomföras för att få en större andel kvinnliga professorer. Långsiktigt handlar det bland annat om att arbeta med nätverk, att ge ökad forskningstid till kvinnor och att på andra sätt stödja kvinnliga forskare. Sedan handlar det också om olika åtgärder vid extern rekrytering och intern befordran och att de kvinnliga professorsaspiranterna behöver få stimulans.

– Det är mycket uppmuntran som behövs till de kvinnor som har möjlighet att bli professorer, särskilt när det gäller de mansdominerade ämnena som teknik där det historiskt sett är många män som är verksamma, säger Allanson och fortsätter:

– Givetvis är det kompetensen som man ska gå efter. Men det hade gett en positiv bild om det fanns fler kvinnliga professorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".