Växjö kommunhus. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Stora brister på tekniska konstaterar internutredning

Det finns stora brister på tekniska förvaltningen vad gäller systematisk kontroll och ledning och har varit så i många år. Det konstaterar den grupp som internt granskar förvaltningen efter avslöjandet om anläggningschefen Christer Wåneheds inköp av entreprenörer för miljoner i strid mot lagen om offentlig upphandling.

– Attestordning och deligationsordning har inte varit kända för många av medarbetarna, det har skett förändringar vad gäller spärrar vad gäller beloppsgränser i faktureringssystem och som genomförts i strid med de deligationsordningar som funnit, berättade förvaltningschefen Maria Sundell Isling i går när hon gav politikerna i nämnden en första information.

Har ni tittat på beloppen vad gäller hur mycket som köpts in utan upphandling?

– Vi är inte klara med det riktigt än, vi har tittat på belopp, men jag kan inte redogöra för mer än vad som kommit fram i P4 Kronbergs rapportering.

Men kan du säga om ni hittat mer än så?

– Vi har hittat fler saker än det som rapporterats, säger Maria Sundell Isling.

– Det som händer nu är att jag på måndag ska ha en överläggning med Christer Wåneheds fackliga företrädare och där och då får han reda på vilka eventuella disciplinåtgärder som jag då utdömer. Om jag friar eller fäller Christer. Efter det ska jag och arbetsgruppen ställa samman en rapport om vad vi kommit fram till, det tar nog till efter påsk innan vi är klara med den.

Granskningen av tekniska förvaltningen

Christer Wånehed Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".